Deset let, deset nehod. Křižovatka na vytíženém tahu u Prahy dostane nové pruhy

Silnice I/9 u Předboje. Zdroj: ŘSDSilnice I/9 u Předboje. Zdroj: ŘSD

Celková doba kyvadlového provozu by neměla překročit 63 dní.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hledá firmu, která si vezme na starost přestavbu nebezpečné křižovatky na tahu I/9 u obce Předboj nedaleko Neratovic.

Silnice I/9 spojuje v této své části dálnici D8 s Mělníkem. Křižovatka, kterou čeká rekonstrukce a rozšíření, na tah napojuje silnici III/0086 z obce Předboj do Zlonína.

Silnice I/9 u Předboje. Zdroj: ŘSDPřestavba křižovatky na silnice I/9 u Předboje. Zdroj: ŘSDSilnice I/9 u Předboje. Zdroj: ŘSD

Podle ŘSD se v těchto místech za posledních 10 let stalo 10 dopravních nehod. Zranilo se při nich pět lidí a hmotná škoda dosáhla částky 825 000 korun. „Hlavním smyslem stavební operace tak bude zajištění větší bezpečnosti, ale také plynulosti silničního provozu,“ uvádí mluvčí státní organizace Jiří Veselý.

Samotná rekonstrukce na silnici I/9 se bude týkat celkem 460 metrů dlouhého úseku. Vzniknou dva nové levé odbočovací pruhy, a to od Prahy ve směru k obci Předboj a od Mělníka ve směru na Zlonín. Šířka hlavních jízdních pruhů bude 3,5 metru a šířka odbočovacích pak 3,25 metru.

Bezpečnější zastávky

Úprava napojující se komunikace ve směru na Zlonín se bude týkat úseku dlouhého 29 metrů, ve směru k obci Předboj pak půjde o 40 metrů. Celková šířka silnice se upraví na šest metrů.

Zároveň se u křižovatky na hlavním tahu vybudují nové zálivy autobusových zastávek s přístřešky, jejich umístění se zachová. Za zastávkou ve směru na Mělník je navržena 44 metrů dlouhá a cca 2,2 metru vysoká opěrná gabionová zeď.

ŘSD počítá s tím, že bude přestavba trvat 119 dní, doba rekonstrukce má v tendru váhu dvaceti procent. Zbytek bude záležet na ceně, která by neměla překročit 29,39 milionu korun.

Celková doba, po kterou bude omezena doprava na silnici I/9 na jeden jízdní pruh s kyvadlovým provozem řízeným semafory a regulovčíky, je maximálně 63 dní.

Tagy I/9 ŘSD ČR
22 komentářů