dkv-spojujeme

ŘSD otevřelo novou odpočívku Osek na D1. Bez pořádných toalet

Nová odpočívka Osek (L) na D1. Pramen: ŘSDNová odpočívka Osek (L) na D1. Pramen: ŘSD

Na místě budou zajištěny pouze mobilní toalety a popelnice

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo tento týden novou odpočívku na úseku D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem. Fakticky jde o polovinu oboustranné odpočívky Osek na levé straně dálnice (leží na 289. kilometru ve směru na Přerov). Pravá odpočívka už je v provozu několik let.

Zatím se jedná jen o oplocené parkoviště bez dalšího zázemí. Vedle míst pro osobní auta nabízí odpočívka i 62 míst pro kamiony. „Bude zatím k dispozici bez obslužného zařízení. Na místě budou zajištěny mobilní toalety a popelnice, které v budoucnu nahradí plnohodnotné zázemí vzniklé očekávanou stavbou čerpací stanice,“ doplnil Mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Provozovatele budoucí čerpací stanice vyberou silničáři ve výběrovém řízení. Toalety u pumpy by měly být zdarma s přístupností non-stop. „V požadavcích jsou také moderní sprchy, ale jejich zpoplatnění bude záviset na veřejně vysoutěženém nájemci,“ doplnil Mazal.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je kolem 130 odpočívek, které nabízejí zhruba 2 700 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř 1 600 stání podle údajů ŘSD chybí.

Nové odpočívky se chystají například ve Všehrdech na dálnici D7 nebo u Chotýčan na dálnici D3. Pro odpočívku Chotýčany získalo ŘSD v říjnu stavební povolení, počítá se s náklady téměř 300 milionů korun. Půjde o první zařízení svého druhu na jihočeské části D3.

Tagy dálnice D1 odpočívka Osek ŘSD Top
67 komentářů