ŘSD chystá první větší odpočívku na dálnici D7, vznikne před Chomutovem

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony

Na dálnici D7 by měla vzniknout první větší odpočívka s odpovídajícím zázemím pro řidiče osobních aut a kamionů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) poslalo k posouzení vlivu stavby na okolí (EIA) projekt oboustranné odpočívky Všehrdy nedaleko Chomutova.

Plánovaná odpočívka Všehrdy. Pramen: ŘSD/dokumentace EIA

Plánovaná odpočívka Všehrdy. Pramen: ŘSD/dokumentace EIA

Na obou stranách dálnice by mělo najít místo k parkování celkem až 100 osobních aut, 80 nákladních aut, deset karavanů a deset autobusů. Podle klasifikace ŘSD tak půjde o středně velkou odpočívku. Vzniknou zde i čerpací stanice. „Záměr tedy bude sloužit jako parkoviště vozidel a odpočinková zóna na dálnici D7,“ píše se v dokumentaci. Autoři dodávají, že na úseku D7 mezi Chomutovem a Postoloprty podobná odpočívka chybí, což nicméně platí fakticky pro celou D7 od Chomutova ku Praze.

Se zahájením stavby se počítá v roce 2025, hotovo má být za dvě stavební sezony. Na cestě ke stavebnímu povolení ale musí investor překonat ještě několik překážek. Novostavba není zanesena v územních plánech obcí Všehrdy, Nezabylice a Droužkovice, v jejichž katastrech má vzniknout. Alternativou je nulová varianta, tedy upuštění od záměru. Odpočívku o zhruba poloviční velikosti chystá ŘSD na D7 i u Chlumčan, kde se ale dálnice teprve začne stavět.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je dnes 132 odpočívek, které nabízejí zhruba 2 700 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř 1 600 stání podle údajů ŘSD chybí.

Kapacitně stejná odpočívka jako ve Všehrdech vznikne i na dálnici D3. Pro odpočívku Chotýčany získalo ŘSD v říjnu stavební povolení, počítá se s náklady téměř 300 milionů korun. Půjde o první zařízení svého druhu na jihočeské části D3.

Tagy dálnice D7 odpočívka odpočívka Všehrdy
26 komentářů