První pumpa a parkoviště na jihočeské D3. Velká odpočívka Chotýčany má povolení

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

Odhadované náklady činí 282 milionů korun bez DPH.

Dálnice D3 se na půdě Jihočeského kraje poprvé dočká i tradiční dálniční „bižuterie“ v podobě velké odpočívky s čerpací stanicí. Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení pro oboustrannou odpočívku Chotýčany severně od Českých Budějovic. Odhadované náklady činí 282 milionů korun bez DPH.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce stavbu zbudovat systémem Design&Build, výběrové řízení na zhotovitele vypíše podle šéfa Radka Mátla v listopadu. Hotovo má být v roce 2022. Odpočívka má mimo jiné nabídnout sto míst pro osobní auta a 80 míst pro kamiony (celkem na obou stranách). Součástí stavby má být zelený val, který parkoviště oddělí od okolí.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením leží u Mezna už na území Středočeského kraje.

Dvacet kilometrů D3 jako obchvat Českých Budějovic je aktuálně ve výstavbě, chystá se pokračování k rakouským hranicím. Celkem má dálnice měřit 170 kilometrů, její dostavba ve středních Čechách je ale v nedohlednu.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamionu. Na dálnicích je dnes 132 odpočívek, které nabízejí zhruba 2700 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř 1600 stání podle údajů ŘSD z loňského roku chybí. Mezery se přitom pro odpor obcí nedaří zacelit.

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Stejně má vypadat i odpočívka Všehrdy. Pramen: ŘSDBudoucí odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSD

Odpočívka Chotýčany – celková kapacita parkovacích míst
na obou odpočívkách:
stání pro osobní vozidla: 100 (včetně
stání pro vozidla osob se sníženou
schopností pohybu)
stání pro autobusy: 8
stání pro karavany: 10
stání pro nákladní vozidla: 80

Tagy dálnice D3 odpočívka Chotýčany ŘSD Top
68 komentářů