DB pomohly další rychlovlaky k rekordu, včas jely jen tři čtvrtiny vlaků.

Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.

Sázka na další expanzi do vysokorychlostních vlaků se Deutsche Bahn vyplatila. Státní dopravce ohlásil rekordní počet cestujících za loňský rok

Sázka na další expanzi do vysokorychlostních vlaků se Deutsche Bahn vyplatila. Státní dopravce ohlásil rekordní počet cestujících za loňský rok právě díky nárůstu dálkové dopravy.

Vyplývá to ze zveřejněných výsledků za celý rok, které firma představila minulý týden na tiskové konferenci. V dálkových spojích stoupl meziročně počet cestujících o 4 % na 148 milionů, letos firma čeká překročení hranice 150 milionů cestujících. Do roku 2030 jich chce ročně firma vozit 200 milionů. Za posledních pět let stoupl počet cestujících v dálkových vlacích o 14 %.

DB loni těžila především ze zahájeného plného provozu rychlovlaků mezi Berlínem a Mnichovem, kde firma musela přidat další vlaky kvůli velkému zájmu zákazníků. DB už dříve oznámily další velké investice do dálkové dopravvy, například objednaly další jednotky ICE4 nebo nové soupravy od Talga pro vlaky ECx.

Dálková doprava DB roste výrazně rychleji než regionální a příměstské vlaky. Celkově loni přepravila DB 2,6 miliardy cestujících, což je nárůst o 17 milionů, v procentním vyjádření prakticky stagnace.

Nárůst počtu cestujících v dálkové dopravě je částečně překvapivý i kvůli velmi špatným provozním výsledkům. Přesnost dálkových vlaků DB loni dosáhla jen 74,9 %, v praxi tak přijely na čas jen tři ze čtyř dálkových spojů. Firma chce letos přesnost zlepšit na 76,5 %. Přesnost Českých drah se pohybuje kolem 90 %.

Celý koncern DB loni zvýšil tržby o 3,1 % na 44 miliard eur, provozní zisk o 1,9 % klesl na 2,1 miliardy eur.

Tagy Deutsche Bahn ECx ICE 4
29 komentářů