Dalších 636 milionů do čistější MHD. Pomůžou i trolejbusům v Mariánských Lázních

Trolejbus Škoda 24Tr Irisbus v Mariánských Lázních. Foto: Aisano / Wikimedia CommonsTrolejbus Škoda 24Tr Irisbus v Mariánských Lázních. Foto: Aisano / Wikimedia Commons

Ještě nedávno odepisovaná trolejbusová doprava v Mariánských Lázní se dočká dalšího impulsu pro svůj rozvoj. Po záchraně provozu tratí dostane

Ještě nedávno odepisovaná trolejbusová doprava v Mariánských Lázní se dočká dalšího impulsu pro svůj rozvoj. Po záchraně provozu tratí dostane město i výraznou podporu z Integrovaného operačního programu (IROP) na nákup nových trolejbusů.

Městská doprava Mariánské Lázně je jedním z devíti příjemců, který dosáhne na dotace z IROP. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo navýšení objemu peněz na výzvu „Nízkoemisní a bezemisní vozidla“ o celkem 636 milionů korun. Dostalo se tak na projekty, které původně byly na seznamu náhradních. Vyplývá to ze seznamu zveřejněného na stránkách MMR.

V seznamu náhradních projektů je například  pořízení nových tramvají pro Most a Litvínov, čistší autobusy pak mají jezdit ve Znojmě, Vsetíně či Ostrově. Případ Mariánských Lázní je podobný s Chomutovem, kde zastupitelé rovněž v nedávné minulosti řešili utlumení trolejbusového provozu. Nakonec ale místní dostali dotaci na nové vozy a trolejbusy jezdí dál. V Mariánských Lázních si zastupitelé schválili postupný konec trolejbusů v roce 2013, nakonec ale nové vedení města v roce 2014 rozhodnutí předhodnotilo. Mariánské Lázně dostaly v hodnocení relativně málo bodů, protože mají příliš čisté ovzduší: bodová kritéria upřednostňovala dotace do měst, která mají vzduch horší.

Z IROP proudilo v posledních letech do městské hromadné dopravě v zemi několik miliard korun na nákup nových vozidel. Dalších až třinácti náhradních projektů. Po započtení posledního navýšení stoupne objem dotací na více než tři miliardy korun.

Seznam podpořených projektů a objem dotace
Nízkoemisní autobusy a elektrobusy pro Dopravní podnik Ostrov 47,3 milionu Kč

Pořízení CNG autobusů ve společnosti Okresní autobusová doprava Kolín 91,9 milionu Kč.

Nákup trolejbusů pro MHD v Plzni 98,9 milionu Kč.

Rozvoj nízkoemisní hromadné dopravy a obnova vozového parku ve městě Znojmo 66,6 milionu Kč.

Pořízení nízkoemisních autobusů pro zajištění provozu Městské hromadné dopravy Vsetín 79,9 milionu Kč

Obnova a rozšíření vozového parku ČSAD Autobusy České Budějovice o nízkoemisní a bezemisní vozidla 60,9 milionu Kč.

Pořízení bezemisních drážních vozidel ve společnosti Městská doprava Mariánské Lázně 81,8 milionu Kč.

Ekologická veřejná doprava v Jihlavě 52,4 milionu Kč.

Pořízení nízkopodlažních bezemisních vozidel – tramvají Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, a.s. 68,2 milionu Kč

Tagy dotace do MHD dotace na nová vozidla irop Top trolejbusy Mariánské Lázně
44 komentářů