Další zpoždění pro silnici I/68. Firma nechce stavět, povolení napadli majitelé domu

Vizualizace silnice I/68 Třanovice - Nebory. Foto: ŘSDVizualizace silnice I/68 Třanovice - Nebory. Foto: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo další ránu s plány na stavbu nové silnice I/68 mezi Třanovicemi a Nebory. Vítěz

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo další ránu s plány na stavbu nové silnice I/68 mezi Třanovicemi a Nebory. Vítěz soutěže na stavbu čtyřproudé silnice s odhadovanou cenou 2,5 miliardy korun ji nechce stavět, navíc je nově napadané stavební povolení a není jasné, kdy bude pravomocné. ŘSD přesto tvrdí, že chce stavět začne ještě letos.

Na konci července dorazily na ministerstvo dopravy dva rozklady proti stavebním povolením vydaným pro stavbu. Rozklad podal Jan Vicherek z Havířova s dalšími rodinnými příslušníky. Na území, kde má silnice vzniknout, vlastní nemovitosti včetně rodinného domu. Podle jeho slov se s ním nikdo nechtěl bavit o odkupu daných nemovitostí, přestože v tom smyslu zaslal před vyvlastňováním ŘSD sedm dopisů. ŘSD ho ale začalo rovnou vyvlastňovat. Ke stavebnímu povolení se vůbec neměl možnost věcně vyjádřit.

Trasa silnice I/68 Třanovice - Nebory. Foto: ŘSD

Trasa silnice I/68 Třanovice – Nebory. Foto: ŘSD

Vicherek tvrdí, že je potřeba se dostat rozkladem přes protiprávní postupy úřadů. Popisuje, jak ŘSD poslalo do výminku pětasedmdesátileté vdovy policii a přes odpor a na místě doložené dekrety svědčící o jejich vlastnictví ji vyklidili na ulici. Připomíná, že ve vyvlastňovacím dekretu, který byl na jejich nemovitost vydán, se uvádí, že podáním žaloby se odkládá právní moc a vykonatelnost rozhodnutí o vyvlastnění. Přesto i již v průběhu probíhajícího soudního jednání s ŘSD o vlastnictví a platnosti daného vyvlastňovacího dekretu, kde dal soud za pravdu rodině, si ŘSD za pomoci policie vymohlo násilné vyklizení.

ŘSD na dotazy týkající se vyvlastnění do uzávěrky nevyjádřilo. Mluvčí Nina Ledvinová uvedla, že je možné, že se začne stavět ještě letos. Zkušenosti s jinými rozklady ale ukazují, že jde často o záležitost na jeden rok. Například rozklad kvůli povolení na D48 ve Frýdku – Místku řešilo ministerstvo dopravy 11 měsíců.

Nejde přitom o jediný problém se stavbou, která ulehčí propojení Frýdku-Místku se Slovenskem. „Zhotovitel stavby byl vybrán – firma, kterou ŘSD vybralo ve výběrovém řízení, se ale zakázky vzdala. Oslovena tedy byla druhá firma v pořadí,“ uvádí ŘSD v informačním letáku ke stavbě. „První byla společnost Silnice Group, ale oni neposkytli ve lhůtě součinnost pro uzavření smlouvy. Nyní jednáme s druhou společností Geosan Group. Jim běží lhůta pro součinnost. Čekáme, jak vše dopadne,“ řekla Ledvinová.

Šéf Silnice Group Karel Rypl uvedl, že jde o komplikovaný případ, na dotazy zaslané mailem dosud neodpověděl. Stejně tak Geosan. Od podání nabídek se situace na trhu výrazně změnila: zatímco ještě před rokem měly firmy práce málo a šly výrazně pod cenu, vývoj v poslední době ukazuje značné zvýšení cen stavebních prací.

Nová čtyřproudá silnice o délce 5,5 kilometrů odvede dopravu z obcí Hnojník a Střítež, současně výrazně zkrátí dobu jízdy.

Tagy Geosan Group I/68 Třanovice - Nebory Ředitelství silnic a dálnic Silnice Group vyvlastňování
4 komentáře