Další výpomoc pro Smartwings. Boeing bulharských CargoAir, který létal u ČSA

Boeing 737-400 LZ-CGY. Foto: CargoAirBoeing 737-400 LZ-CGY. Foto: CargoAir

Flotilu Smartwings rozšířil v pátek dočasně další boeing 737-400. Pronajala si ho od bulharského dopravce CargoAir. Po nucené odstávce způsobené

Flotilu Smartwings rozšířil v pátek dočasně další boeing 737-400. Pronajala si ho od bulharského dopravce CargoAir. Po nucené odstávce způsobené odebráním licence se do provozu navíc vrátil boeing stejného typu: ukrajinské společnosti YanAir.

Nasazení stroje bulharské společnosti registrace LZ-CGY je patrné z dat na Flightradar24.com, firma oficiálně půjčení dalšího letadla nekomentovala. Firma se snaží kvůli uzemnění boeingů 737 MAX 8 hledat náhradní stroje. Letoun od CargoAir má létat hlavně z Ostravy a Brna.

Jde o letadlo, které čeští cestující dobře znají: stejný stroj létal od roku 2001 do roku 2009 v barvách ČSA, později se vrátil do ČSA na výpomoc od slovenských aerolinek Go2Sky.

Bulharský dopravce se nejen podle názvu zaměřuje hlavně na přepravu nákladu, ve své flotile má ale i jediný boeing v osobní verzi.

Od pátku mají Smartwings ve flotile zpět i dvacet let starý Boeing 737-400 ukrajinské společnosti YanAir. O ten přišly na začátku června, když ukrajinské úřady firmě dočasně odebraly licenci kvůli podezření na porušování bezpečnostních standardů.  V pátek letadlo přeletělo z Prahy do Budapešti, od té doby létá pro maďarskou pobočku Smartwings.

Kvůli nedostatku letadel si musí Smartwings půjčovat letos letadla u řady jiných dopravců. Kromě již tradiční výpomoci od kanadských Sunwing Airlines a amerických Swift Air létá pro Smartwings letos ještě rumunská Star East Airlines a slovenské Air Explore. Nová je letos výpomoc od YanAir a Cargo Air. Jednorázově minulý týden pomohly také Ethiopian Airlines.

Tagy Boeing 737-400 CargoAir smartwings Top YanAir
14 komentářů