Další vizitka Vídně: Město postaví centrální terminál pro mezistátní autobusy

Prezentace nového autobusového nádraží Vídeň. Pramen: Wien HoldingPrezentace nového autobusového nádraží Vídeň. Pramen: Wien Holding

Vídenští radní tento týden prezentovali plán na zbudování centrálního autobusového terminálu pro mezinárodní a dálkové linky. Nové nádraží vyroste u

Vídenští radní tento týden prezentovali plán na zbudování centrálního autobusového terminálu pro mezinárodní a dálkové linky. Nové nádraží vyroste u Dunaje ve čtvrti Leopoldstadt v blízkosti kryté arény Ferryho Dusiky a fotbalového stadionu Ernsta Happela.

Město chce soustředit dálkové autobusy, které dosud končí a začínají na roztroušených stanovištích, do jednoho místa. Přibližně každý druhý dálkový autobus dnes odjíždí od stanice metra Erdberg, některé od hlavního nádraží a další z ostatních míst ve městě.

Podle vídeňského starosty Michaela Ludwiga bude nový terminál pro autobusy vedle nedávno otevřeného vlakového nádraží a letiště další mezinárodní vizitkou města. Datum zahájení výstavby ještě nebyl stanoven, hotovo by mělo být nicméně nejpozději do pěti let.

Náklady na výstavbu areálu o velikosti 16 500 metrů čtverečních a 36 stáními odhaduje město na 70 milionů eur, tedy zhruba 1,8 miliardy korun. Investorem bude městská skupina Wien Holding, která nyní dokončuje projektové přípravy.

Vídeň tak reaguje na rostoucí objem dálkové autobusové dopravy, za rok registruje 200 tisíc příjezdů a odjezdů dálkových autobusů, na jejichž palubách je více než pět milionů cestujících. Nový terminál nedaleko stanice metra Stadion na lince U2 nabídne prostor i poskytovatelům bikesharingu a carsharingu.

Prezentace nového autobusového nádraží Vídeň.
Pramen: Wien HoldingUmístění nového autobusového nádraží Vídeň.
Pramen: Wien HoldingVizualizace autobusového nádraží Vídeň.
Pramen: Wien Holding
Tagy autobusové nádraží Vídeň Wien Holding
15 komentářů