Další velký růst počtu cestujících na železnici. Přepravní výkon narostl o desetinu, cargo klesá

Nádraží v Turnově. Foto: České dráhyNádraží v Turnově. Foto: České dráhy

Tuzemská železniční osobní doprava míří letos k dalšímu rekordnímu výsledku. Ve třetím čtvrtletí počet cestujících rostl v Česku dosud letos

Tuzemská železniční osobní doprava míří letos k dalšímu rekordnímu výsledku. Ve třetím čtvrtletí počet cestujících rostl v Česku dosud letos nejrychleji, výrazně stoupla i průměrná ujetá vzdálenost vlakem.

Ukazují to zveřejněné čtvrtletní statistiky na stránkách ministerstva dopravy. Podle nich ve třetím čtvrtletí cestovalo vlakem 49,221 milionu cestujících, o 4,53 % více než za stejné období před rokem. Šlo o první prázdniny, kdy mohli studenti či senioři cestovat se slevou 75 %. Za prvních devět měsíců vlaky přepravily 146,47 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 3,6 %, v absolutním vyjádření o zhruba pět milionů cestujících.  Počty cestujících ve vlacích rostou nepřetržitě už jedenáctým rokem.

Statistiky ukazují i další trend: roste přepravní výkon, tedy počet cestujících násobený ujetými kilometry. Průměrná vzdálenost na cestu vlakem přesáhla 60 kilometrů (60,8 km).

Podle statistik ale ve třetím čtvrtletí začal klesat objem nákladů na železnici. I když za celý rok ještě nepatrně roste, od července do září nákladní vlaky přepravily 23,833 milionu tun zboží, o 5,4 % méně než za stejné období loňského roku. Pokles už dopravci signalizovali během roku, zejména se slábnoucí poptávkou po přepravách uhlí či oceli

 

Tagy statistiky dopravy 2019 statistiky přepravených cestujících
53 komentářů