Nový rekord české železnice. Každý občan loni ujel vlaky přes tisíc kilometrů

Jednotka řady 680 Pendolino u České Třebové. Foto: Zdopravy.cz/Jan SůraJednotka řady 680 Pendolino u České Třebové. Foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Ministerstvo dopravy zveřejnilo poslední optimistické statistiky o vývoji dopravy v Česku, které letos s jistotou nebudou překonány. Podle nich loni

Ministerstvo dopravy zveřejnilo poslední optimistické statistiky o vývoji dopravy v Česku, které letos s jistotou nebudou překonány. Podle nich loni dosáhla česká železnice opět rekordu v novodobé historii České republiky v ukazateli přepravního výkonu, tedy počtu cestujících násobeném počtem ujetých kilometrů. V počtu cestujících ale rekord z devadesátých let minulého století nepadl.

Vyplývá to ze zveřejněných dat na stránkách ministerstva dopravy. Tuzemští dopravci loni přepravili 194,211 milionu cestujících, o 2,44 % více než v roce 2018. V posledním čtvrtletí loňského roku se ale růst počtu cestujících zastavil, v porovnání s posledním kvartálem roku 2018 dokonce 0,7 % cestujících ubylo.

Počty cestujících rostou už jedenáct let v řadě, od roku 2009 stouply o více než 18 %. Dostaly se na úroveň z roku 1998, stále ale nedosáhly na hodnoty přes 200 milionů, kterých dosahovaly samotné České dráhy v první polovině devadesátých let.

Statistiky ukazují, že železnice posiluje v Česku hlavně v dálkové dopravě, což je poznat podle přepravního výkonu tedy počtu cestujících násobený ujetou vzdáleností. Ten loni stoupl o více než sedm procent na 11,1 miliardy osobokilometrů. V praxi tak byla průměrná přepravní vzdálenost 57 kilometrů, což je meziroční nárůst o necelé tři kilometry. To je dlouhodobý trend české železnice, lidé vlaky používají hlavně na delší vzdálenosti. Přepravní výkon za deset let stoupl o více než šedesát procent. V přepočtu na celkový počet obyvatel jel loni každý v průměru osmnáctkrát vlakem a ujel dohromady 1039 kilometrů za rok.

Historická data ukazují, že nejvíce cestujících bylo v historii samostatné ČR v roce 1993: 242 milionů. Přepravní výkon byl ale jen 8,54 miliardy osobokilometrů.

Tagy počty cestujících 2019 statistiky české železnice statistiky dopravy statistiky dopravy 2019 Top
58 komentářů