Další problémový den na železnici. Potíže Arrivy pokračují, problémy jsou i se dvěma tratěmi.

Turnov. Vlevo zpožděná "retro" souprava z Prahy, mezi nimi rychlík ČD z Pardubic do Liberce a Siemens Desiro na lince L3 z Liberce do Lomnice nad PopelkouTurnov. Vlevo zpožděná "retro" souprava z Prahy, mezi nimi rychlík ČD z Pardubic do Liberce a Siemens Desiro na lince L3 z Liberce do Lomnice nad Popelkou

Cestování na tuzemské železnici přináší druhý den platnosti nového jízdného řádu na řadě míst velké komplikace. Nejviditelnější jsou především potíže

Cestování na tuzemské železnici přináší druhý den platnosti nového jízdného řádu na řadě míst velké komplikace. Nejviditelnější jsou především potíže společnosti Arriva vlaky, problémy se ale nevyhnuly ani jiným dopravcům včetně Českých drah. Ke komplikacím došlo i kvůli závadám na trati.

Arriva hned od rána čelí problému, za který nemůže: nesjízdná trať mezi Tanvaldem a Železným Brodem. Mimořádnost ale ukázala na jiný problém: náhradní autobusová doprava začala jezdit tři hodiny poté, co došlo k uzavření tratě. Podle generálního ředitele Daniela Adamky přes hodinu čekali na stanovisko SŽDC, zda bude trať sjízdná. V Libereckém kraji přitom pokračovaly komplikace i na jiných trasách: osobní vlak mezi Turnovem a Libercem měl technickou závadu a byl stažen zpět do Turnova, čímž zpozdil i další vlaky.

https://www.facebook.com/ArrivaCZ/photos/a.126753487910890/527775217808713/

Na stránkách Arrivy chybí i přes rozsah provozu stránka o mimořádnostech, na facebookovém profilu firma oznámila zastavení provozu mezi Tanvaldem a Železným Brodem a slibuje informování o dalších mimořádnostech. Současně od cestujících schytává na sociálních sítích velkou kritiku.

Zpoždění mají vlaky i ve Zlínském kraji, většinou ale spíše do 20 minut. Výjimkou je vlak 14 303, z Újezdce u Luhačovic do Luhačovic, který si v době psaní textu vezl zpoždění 68 minut. Komplikace jsou především s vlaky Alstom Lint. Arrivě i dnes vypomáhají jiní dopravci, na rychlíku z Českých Budějovic do Prahy se například objevila jednotka od GW Train Regio. Relativně bez komplikací je provoz na rychlíkových linkách Kolín – Nový Bor, Praha – Rakovník a Praha – České Budějovice.

Arriva i dnes zrušila svůj komerční vlak z Prahy do Nitry, nahrazuje ho autobusy.

RegioJet, který včera bojoval s výpadky vozidel v Ústeckém kraji, dnes jezdí s podstatně menšími zpožděními, většinou do 15 minut. Podobná je situace u Leo Express, kde ráno měly některé spoje zpoždění kolem čtvrt hodiny. Die Länderbahn a AŽD Praha jezdí prakticky na čas, bez zásadních komplikací je i provoz RegioJetu na lince R8.

Provozní problémy se nevyhnuly ani Českým drahám. V noci nabral vlaky EC270 zpoždění 160 minut kvůli poruše lokomotivy, ze stejného důvodu má více než hodinové zpoždění R 607 Krušnohor. Kvůli poruše motorového vozu odřekly České dráhy například dnešní spěšný vlak Renesance z Havlíčkova Brodu do Telče.

Cestování komplikují i závady na tratích. Kromě potíží u Železného Brodu je nově přerušen provoz na Podkrušnohorské magistrále mezi stanicemi Krupka-Bohosudov a Ústí nad Labem-západ. Důvodem je porucha trakčního vedení.

Tagy GVD 2019/2020 Top
312 komentářů