Arriva přiváží z Německa další Desiro, slibuje konec problémů s prodejem jízdenek

Turnov. Vlevo zpožděná "retro" souprava z Prahy, mezi nimi rychlík ČD z Pardubic do Liberce a Siemens Desiro na lince L3 z Liberce do Lomnice nad PopelkouTurnov. Vlevo zpožděná "retro" souprava z Prahy, mezi nimi rychlík ČD z Pardubic do Liberce a Siemens Desiro na lince L3 z Liberce do Lomnice nad Popelkou

Společnosti Arriva vlaky posílí svůj provoz v Česku o další jednotku Siemens Desiro, do konce týdne má převzít další čtyři

Společnosti Arriva vlaky posílí svůj provoz v Česku o další jednotku Siemens Desiro, do konce týdne má převzít další čtyři modernizované jednotky řady 845. Dopravce, který získal ze všech alternativních dopravců největší část nových zakázek, bojuje od neděle se značnými problémy v provozu. Během pondělí se ale podařilo situaci částečně stabilizovat. S výjimkou ranních vlaků na trase Železný Brod – Tanvald, kde došlo k sesuvu půdy a skály na trať, nemusel dopravce rušit žádné další spoje.
Podle mluvčího Arrivy Martina Faráře čtvrtá jednotka Siemens Desiro zítra přijede z Chemnitz na posílení provozu v Libereckém kraji, kde firma zaznamenala během neděle i pondělního dopoledne nejvíce výpadku.
Arriva doplatila na velkou důvěru ve své dodavatele, kteří nestihli vozy opravit včas. Modernizace motorových vozů 845 probíhá v Pars nova, která zakázku ale včas nestihla. „Máme informaci, že do pátku dodá Pars nova další čtyři motoráky 845,“ dodal Farář.
Problémy přitom má dopravce i s jednotkami Alstom Lint ve Zlínském kraji, které má půjčené od Leo Express. U nich byl často problém s otvíráním dveří a vznikal také problém při spřahování jednotek.
Ve Zlínském kraji navíc působí další problém nastavení jízdních řádů. Velká část zpoždění Arrivy je podle Faráře zpožděná čekáním na dálkové vlaky. Ty provozují České dráhy, nicméně zejména v tyto dny není zpoždění jejich chybou. Důvodem je výluka na částech koridoru, kde je jednokolejný provoz. Expresy či rychlíky z Prahy tak do Horní Lidče či Starého Města u Uherského Hradiště přijíždí se zpožděním. Když vlak Arrivy čeká, nabere zpoždění. Když nečeká, jsou nespokojení cestující kvůli ztrátě přípoje. „Jednáme s krajem o situaci se zpožděním našich vlaků. Nejde jenom o naše provozní komplikace, ale část spojů je také zpožděná čekáním na dálkové vlaky, ke kterým ty regionální tvoří přípoje. A jelikož regionální vlaky jezdí po jednokolejných tratích, a ty se mohou potkávat pouze na vybraných místech, přenáší se tak zpoždění i na ostatní spoje,“ dodal Farář.
Zítra by měly skončit i problémy s odbavením, respektive neodbavením cestujících ve vlacích. Dosud často jezdí zcela zdarma. Přenosné pokladny pro průvodčí mají novou verzi systému, od dnešního dne by měly zvládat prodej jízdenek.
Tagy 845 Arriva vlaky GVD 2019/2020 Siemens Desiro Top zajištění dopravní obslužnosti Libereckého kraje zajištění dopravní obslužnosti Zlínského kraje
201 komentářů