Další problém pro ruské aerolinky. USA jim zavřou vzdušný prostor, Boeing přestane dodávat díly

Boeing 777-300 společnosti Rossiya Airlines. Foto: Papas Dos / Flickr.comBoeing 777-300 společnosti Rossiya Airlines. Foto: Papas Dos / Flickr.com

Ruští dopravci se aktuálně nedostanou k náhradním dílů od Airbusu i Boeingu.

Ruští dopravci nebudou brzy smět ani do vzdušného prostoru Spojených států amerických a nebudou mít přístup k náhradním dílům na letadla Boeing.

Plán na zákaz letů do USA včera při projevu o stavu unie v Kongresu oznámil americký prezident Joe Biden. „Putinova válka byla předem naplánovaná a nevyprovokovaná. Odmítl opakované snahy o diplomacii,“ uvedl Biden, který ruského prezidenta v projevu označil za diktátora. „Když diktátoři za svoji agresi nezaplatí, způsobí ještě více chaosu,“ řekl. „Dnes večer říkám ruským oligarchům a zkorumpovaným lídrům, kteří z tohoto násilného režimu vymáčkli miliony dolarů: Dost. Přidáváme se k evropským spojencům, abychom našli a zabavili jejich jachty, jejich luxusní byty, jejich soukromé tryskáče,“ řekl.

Zatím není jasný termín, kdy zákaz začne platit. Provoz ruských letadel již zakázala celá Evropská unie, Velká Británie a Kanada.

Pro ruské dopravce nastane další problém i ohledně údržby letadel. Po Airbusu, který nesmí dodávat náhradní díly do Ruska na základě sankcí, oznámil přerušení dodávek i Boeing. Ten oznámil i uzavření své kanceláře v Moskvě. Nejde přitom o malou pobočku: v Rusku pracuje ve vývojovém centru kolem tisícovky inženýrů.

Ruští dopravci přitom nemohou spoléhat ani na dodávky dílů pro všechna ruská letadla: distribuci náhradních dílů na letadla Suchoj SuperJet zajišťuje Lufthansa Technik, která nyní kvůli sankcím součástky do Ruska dodávat nemůže. Přerušení vztahů je problémem i pro Airbus a Boeing: z Ruska odebírají například titan.

Tagy Boieng Rusko sankce vůči Rusku Spojené státy americké USA
23 komentářů