Nový problém 737 MAX. Dodavatel našel v trupu špatně vyvrtané otvory

Výroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: BoeingVýroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: Boeing

Výrobce ujistil, že problém nemá vliv na již hotová letadla.

Výrobce letadel Boeing čelí dalšímu zpoždění ve výrobě letadel 737 MAX kvůli problémům s kvalitou. Agentura Reuters uvedla, že firma řeší špatně vyvrtané otvory u některých trupů, které dodává společnost Spirit AeroSystems.

Boeing problémy potvrdil, závada se týká zhruba 50 trupů. Otvory jsou špatně vyvrtané v oblasti oken. Boeing absolutně řeší další postup.

Minulý čtvrtek nás dodavatel informovalo o neshodě s požadavky u některých trupů. Rád bych touto cestou poděkoval zaměstnanci našeho dodavatele, že včas upozornil své nadřízené na možné problémy,“ uvedl šéf výroby dopravních letadel Boeingu Stan Deal. Podle něj neznamená odhalení této závady žádný problém pro provoz již vyrobených letadel.

Zpráva přichází jen pár dnů poté, co se kvalita výroby Boeingu dostala po upadnutí části trupu do pozornosti celého leteckého světa. I kvůli tomu Boeing minulý týden informoval, že požádal americký úřad civilního letectví FAA o  stažení žádostí o výjimku z některých bezpečnostních požadavků. Šlo například o systém pro odmrazování motorových gondol. Boeing nové řešení zahrne do certifikačního programu verze 737 MAX 7.

Boeing minulý týden oznámil i své hospodářské výsledky. Loni snížil čistou ztrátu na 2,24 miliardy dolarů (zhruba 51,5 miliardy Kč) z téměř 5,1 miliardy dolarů v předchozím roce. Šéf Boeingu David Calhoun vyjádřil přesvědčení, že podnik se dokáže se současnými problémy vypořádat. Upozornil také, že firma už v polovině ledna představila nová opatření k posílení kvality ve svých výrobních aktivitách i v dodavatelském řetězci.
Tržby se v loňském roce zvýšily o 17 procent na 77,8 miliardy dolarů. Firma dodala zákazníkům 528 dopravních letadel a obdržela objednávky na 1576 letounů.

Tagy boeing Boeing 737 MAX
36 komentářů