Další miliardy do přestavby plzeňského uzlu. Správa železnic vypsala soutěž na úsek do Koterova

Nový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhyNový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhy

Správa železnic vypsala jednu z největších stavebních zakázek letošního roku. V soutěži s maximální cenou 2,21 miliardy korun hledá firmu,

Správa železnic vypsala jednu z největších stavebních zakázek letošního roku. V soutěži s maximální cenou 2,21 miliardy korun hledá firmu, která zmodernizuje poslední část plzeňského uzlu. Pod názvem Uzel Plzeň, 5.stavba – Lobzy – Koterov se skrývá modernizace necelých čtyř kilometrů tratě z hlavního nádraží do Koterova včetně vybudování nové zastávky.

Zakázka se objevila na profilu zadavatele. Ještě loni v Plzni Správa železnic uváděla, že stavba začne loni na podzim, teprve teď ale vypsala soutěž. Stavební povolení získala loni v závěru roku.

Železničáři v soutěži použili netradiční formu stanovení ceny: namísto odhadované částky podle projektu uvedli maximální hranici, za jakou jsou ještě schopni uzavřít smlouvu. Pokud ji soutěžící překročí, zakázku zruší. Jde zřejmě o reakci na zdražování zakázek v poslední době, kdy ceny přesahují odhady projektantů i o desítky procent.

Vítězná firma má začít s úpravami trati ve směru na České Budějovice ještě letos. Má dojít ke zrychlení na 120 km/h. Vznikne úplně nová zastávka Plzeň-Slovany mezi Sušickou a Lobezskou ulicí, která nahradí stávají nástupiště zastávky Plzeň-Koterov. Zastávka bude napojena na trolejbusové linky. Současně dojde k přípravě dvojkolejného pokračování trati směrem na Starý Plzenec. V ose ulice K Dráze vznikne nová lávka pro pěší, která nahradí stávající čtyřkolejný přechod do ulice Na Lipce.

Budoucí zastávka Plzeň - Slovany

Budoucí zastávka Plzeň – Slovany

V Plzni se za poslední roky prostavělo na železnici přes 7,5 miliardy korun, celkový účet za modernizaci plzeňského uzlu přesáhne deset miliard korun. Letos skončí stavba přesmyku domažlické trati, měla by také začít velká rekonstrukce výpravní budovy. Až na rok 2024 je naplánována poslední velká akce, seřaďovací nádraží Doubravka.

 

Tagy Koterov Plzeň Plzeň-Slovany Správa železnic Top Železniční uzel Plzeň
15 komentářů