dkv-spojujeme

Další málem pohřbená lokálka ožívá nákladní dopravou, jemnickou trať křísí kůrovec

Nezvyklá souprava Faur, Hektor, 810 na začátku Bechyňky. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNezvyklá souprava Faur, Hektor, 810 na začátku Bechyňky. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na lokálce Moravské Budějovice – Jemnice nastává dneškem počínaje nebývalý ruch. Společnost Railway Capital (RC) zde začíná svážet kůrovcové dřevo.

Na lokálce Moravské Budějovice – Jemnice nastává dneškem počínaje nebývalý ruch. Společnost Railway Capital (RC) zde začíná svážet kůrovcové dřevo. Jednadvacet kilometrů dlouhá trať přitom byla ještě před několika lety určena k prodeji či likvidaci (2010), zachránili ji nadšenci a sezonní turistická doprava.

Kůrovcová kalamita v okolních lesích přitom dala lokálce nový smysl i v nákladní dopravě. „Ukazuje se, jak neuvážená může být snaha o rušení lokálek. Na trati určené k likvidaci se bude nyní nakládat 25 vagonů týdně, a to jen pro začátek,“ uvedl šéf RC Jan Šatava. Předpokládá, že svoz kůrovcového dřeva může trvat až dva roky.

Trať Moravské Budějovice - Jemnice. Zdroj: Railway Capital

Trať Moravské Budějovice – Jemnice.
Zdroj: Railway Capital

Firma bude vozy svážet ze dvou nakládkových míst (Jemnice, Třebelovice) do Moravských Budějovic, kde se budou skládat ucelené vlaky. Ty následně poputují v režii dopravce WTT do Německa. Railway Capital na jemnickou lokálku nasadí rumunskou lokomotivu faur.

Railway Capital má s lokálkou bohaté zkušenosti. Od loňského roku zde na objednávku kraje zajišťuje v sezoně od jara do podzimu víkendovou dopravu. Léta předtím jezdila na lokálce o letních prázdninách v sobotu a neděli na objednávku obce Jemnice a Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě. Právě to trať zřejmě zachránilo.

Podobně ožívá na druhém konci republiky i další lokálka původně určená ke zrušení: Bruntál – Malá Morávka. I zde kraj začal objednávat turistickou dopravu a trať slouží i nákladním vlakům se dřevem.

Tagy dřevo kůrovec Railway Capital Top trať Moravské Budějovice - Jemnice
58 komentářů