dkv-spojujeme

Další krok ke konci přechodu přes D4. Praha vykoupí pozemek pro podchod

Podchod pod Strakonickou na Zbraslavi. Autor: Josef HabersbergerPodchod pod Strakonickou na Zbraslavi. Autor: Josef Habersberger

Podchod se má začít stavět příští rok, nahradí nebezpečný přechod.

V Praze-Zbraslavi zmizí z dálnice D4 přechod pro chodce a nahradí jej podchod. Pražští zastupitelé dnes schválili výkup pozemku, který je pro jeho výstavbu nezbytný. Pro zahájení stavby zbývá městu získat ještě jeden. Výkup 232 metrů čtverečních vyjde město na 360.000 korun. Kdy přesně stavba podchodu začne a na kolik vyjde, zatím není jasné.

Město má hotovou dokumentaci pro získání stavebního povolení, kterou úřad v současné době projednává s dotčenými orgány. Praze chybí vykoupit ještě jeden pozemek, který je v dědickém řízení. Jakmile bude mít město všechny potřebné pozemky a dokumenty, předá projekt státnímu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které podchod vybuduje. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) v minulém týdnu uvedl, že by se mělo začít stavět v příštím roce. D4 je v majetku a správě ŘSD.

V současné době je na čtyřproudé komunikaci běžný přechod, který vede z ulice Za Dálnicí do ulice Lesáků. Podle magistrátu je místem častých nehod automobilů s chodci a zároveň překážkou v plynulosti provozu. Řidiči tady musí zpomalit z 80 kilometrů v hodině na padesátku.

Technická správa komunikací (TSK) nechala na konci roku 2019 kvůli špatnému stavu strhnout nedaleký most, který začíná ve směru z Prahy sjezdovou rampou a vedl přes Strakonickou směrem k ulicím K Výtopně a Za Opusem. Na jeho místě vznikl nový.

ČTK

Tagy D4 praha Zbraslav
49 komentářů