Na Strakonické výpadovce z Prahy bude neoblíbený přechod nahrazen podchodem

Podchod pod Strakonickou na Zbraslavi. Autor: Josef HabersbergerPodchod pod Strakonickou na Zbraslavi. Autor: Josef Habersberger

Řidiči nenáviděný přechod při výjezdu z Prahy po Strakonické by se do dvou let mohl stát minulostí. Pražští radní tento

Řidiči nenáviděný přechod při výjezdu z Prahy po Strakonické by se do dvou let mohl stát minulostí. Pražští radní tento týden schválili výběr dodavatele, který zajistí projekt na podchod. Ten by na Zbraslavi měl nahradit dnešní přechod možná už v roce 2022.

Přechod na faktickém začátku dálnice D4 (podle značky začíná o kus dál) zpomaluje dopravu, když nutí řidiče snížit rychlost na 50 km/h. Nový podchod propojí ulice Lesáků a Za Dálnicí, dodavatelem dokumentace bude společnost Sagasta. Projekt vyjde na 2,8 milionu bez DPH.

„Přechod při jeho současné podobě a poloze v podstatě nikdo nepoužívá. Novým podchodem zvýšíme plynulost automobilové dopravy při výjezdu z Prahy a příjezdu do ní a zvýšíme bezpečnost chodců. Současný stav není pohodlný vůbec pro nikoho. Přejít čtyřproudovku v tomto místě je dnes adrenalinový sport a pro řidiče zbytečné zpomalení,“ řekl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Výstavba podchodu přitom nebyla vůbec jistá. Dvě ze tří oslovených architektonických kanceláří navrhly lávku. Osmičlenná odborná komise zvolila podchod podle návrhu Josefa Habersbergera, díky kterému budou cyklisté a pěší budou překonávat nejmenší převýšení.

„Zároveň komise kladně ohodnotila respektování historické cesty, elegantní řešení vstupu včetně návazných úprav a výjimečnosti řešení v podobě světlíků. Zároveň toto řešení umožňuje potenciální bezproblémové rozšíření komunikace Strakonická,“ napsal pražský magistrát na svých stránkách.

Projekt má být hotov do 15 měsíců, zahájení stavby je naplánováno na přelom let 2021 a 2022.

Tagy D4 podchod praha Strakonická Top
48 komentářů