Další Bardotka zachráněna. Vyřazený kus koupil FAN Rail, chce jej dát postupně dohromady

Vyřazená lokomotiva řady 751. Foto: FAN RailVyřazená lokomotiva řady 751. Foto: FAN Rail

Po opravě má lokomotiva sloužit hlavně pro železniční nostalgii.

Dvě více než 10 let vyřazené lokomotivy řady 751 mají nové majitele. Společnost ČD Cargo prodala dvě lokomotivy přezdívané Bardotka ve veřejné soutěži novým majitelům. Jedním z nich je nová společnost FAN RAIL. Ve čtvrtek se chystá jejich přeprava z Ostravy do Pardubic a Kutné Hory v čele s Žehličkou 110.021 společnosti WYNX Pool.

„Lokomotivu plánujeme v rozumném časovém horizontu opravit a uvést do provozního stavu, řekl jednatel firmy Martin Žabka. Majitel dopravního nakladatelství Krokodýl se spojil s dalšími dvěma společníky, s kterými bude opravu financovat. „Nechceme jít cestou jejího každodenního využívání, plánujeme spíše jen příležitostné nasazení hlavně na zvláštní jízdy a lokomotivu chceme šetřit,“ dodal Žabka, který je také spoluautorem letos vydané, šestisetstránkové publikace právě o této řadě, za kterou se do Česka kvůli jejímu charakteristickému zvuku sjíždějí železniční fanoušci z celého světa. Nákup lokomotivy nebere jako ziskovou aktivitu, ale spíše splnění snu.

Lokomotiva 751.176 je mimo provoz od roku 2010, od té doby stála jako nepotřebná v ostravském depu ČD Cargo. Jezdila od roku 1970 rovných 40 let „Není v dobrém stavu, velká část dílů chybí, ale již pracujeme na jejich získání,“ dodal Žabka. Jde o jeden z posledních strojů této řady, které ČD Cargo vlastnilo.

Netradiční konvoj tří lokomotiv vyrazí zítra ve 12 hodin z ostravského hlavního nádraží, v Kutné Hoře má být ve 22:46.

Jízdní řád speciální přepravy lokomotiv 751 z Ostravy do Pardubic a Kutné Hory

Jízdní řád speciální přepravy lokomotiv 751 z Ostravy do Pardubic a Kutné Hory

Tagy ČD Cargo FAN Rail lokomotiva 751
51 komentářů