Další aerolinky investují do leteckých taxíků, už si objednaly stovky kusů

Letadlo Vertical VA-X4 v barvách Virgin Atlantic. Foto: Virgin AtlanticLetadlo Vertical VA-X4 v barvách Virgin Atlantic. Foto: Virgin Atlantic

Dopravci v novém elektrickém stroji vidí budoucnost pro přepravu na kratší vzdálenosti. Pojme ale jen čtyři lidi.

Letectví se pomalu otřepává z největší krize posledních let a aerolinky se začínají rozhlížet nově i po investicích do zatím nepříliš probádaných nebo aktuálně nevyužívaných způsobů dopravy vzdušným prostorem.

Letecké společnosti American Airlines a Virgin Atlantic se rozhodly nově investovat do britské společnosti Vertical Aerospace, která vyvíjí nový elektrický stroj s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL). Podobné stroje bývají považovány za jednu z budoucností letecké dopravy na velmi krátké vzdálenosti, i když budou mít velmi omezenou kapacitu. I proto se o nich často mluví jako o leteckém taxi.

V únoru se k podobnému krou odhodlaly United Airlines, které investovaly do amerického společnosti Archer Aviation.

Vertical je jednou ze společností, která takový stroj vyvíjí. Letoun VA-X4 má mít kapacitu čtyř cestujících a dolet zhruba 100 mil. Pro aerolinky jsou investice do těchto strojů i možností ukázat, jak jsou „zelené“. Budou mít plně elektrický pohon a pokud bude elektřina z obnovitelných zdrojů, budou moci dopravci mluvit o tom, že je provoz uhlíkově neutrální.

Provoz v roce 2024

Podle zveřejněných informací si American předobjednaly kromě investice do firmy v hodnotě 25 milionů dolarů také 250 těchto strojů s opcí na dalších sto kusů. Virgin Atlantic si objednal 150 strojů a zkoumá možnost společného podniku na vytvoření dopravce na lety na krátké vzdálenosti s takovým dopravním prostředkem. Virgin Atlantic vidí budoucnost takových letadel u spojů do sta mil, například pro spojení mezi letiště Heathrow v Londýně a Cambridge.

Vertical získal i velkou zakázku na tyto stroje od leasingové společnosti Avolon. Firma začala spolupracovat na vývoji se společnostmi Rolls-Royce a Honeywell. Firma věří, že certifikaci získá do roku 2024.

Zpráva přichází jen necelé dva týdny poté, co se oživil i jiný koncept možného budoucího létání: United oznámily nákup nadzvukových letounů Boom Supersonic.

Vizualizace nového letadla VA-X4 pro American Airlines. Foto: AAVizualizace nového letadla VA-X4 pro American Airlines. Foto: AAVizualizace nového letadla VA-X4 pro American Airlines. Foto: AALetadlo Vertical VA-X4 v barvách Virgin Atlantic. Foto: Virgin Atlantic
Tagy american airlines eVTOL eVTOL (electric vertical takeoff and landing) Vertical Aerospace Virgin Atlantic
7 komentářů