Boom má prvního zákazníka na nadzvuková letadla. Patnáct jich kupují United Airlines

Vizualizace letadla Boom Supersonic Overture v barvách United Airlines. Foto: UAVizualizace letadla Boom Supersonic Overture v barvách United Airlines. Foto: UA

První cestující by měl letoun přepravit v roce 2029.

Společnost Boom Supersonic, která stojí za vývojem nového nadzvukového letadla Overture, získala prvního velkého zákazníka. Americký dopravce United Airlines dnes oznámil, že od firmy sídlící v Detroitu koupí celkem patnáct těchto letadel.

Podle dnes zveřejněné dohody je součástí smlouvy i opce na dodávku dalších 35 nadzvukových strojů. United Airlines se současně budou podílet na vývoji letounu tak, aby došlo k jeho schválení. Dopravce počítá s tím, že by měl svézt první cestující v roce 2029.

Nadzvukový stroj má plně létat na takzvaná udržitelná letecká paliva (SAF) za účelem dosažení menších emisí CO2. Poprvé by se letadlo mělo objevit na obloze v roce 2026.

Jsme stále na trajektorii vybudovat z United Airlines více inovativní a udržitelnou firmu. Technologický pokrok ukazuje, že součástí toho mohou být i nadzvuková letadla,“ řekl šéf United Airlines Scott Kirby.

Doba létání nadzvukovými letadly skončila po tragické nehodě Concordu Air France v roce 2000 a letecké krizi po teroristickém útoku na WTC v New Yorku. Poslední let proběhl v roce 2003.  Nový letoun má létat rychlostí Mach 1,7, dvakrát rychleji než současná letadla. Doba letu z New Yorku do Londýna by tak měla klesnou na tři a půl hodiny.

Tagy Boom Boom Supersonic nadzvukové létání Top united airlines
32 komentářů