První velká aerolinka investuje do leteckých elektrických taxíků. United si jich koupí až 200

Vizualizace konceptu nového letadla eVTOL od Archer AviationVizualizace konceptu nového letadla eVTOL od Archer Aviation

První nový stroj by měl vozit cestující v Los Angeles do pěti let.

United Airlines jsou prvním velkým leteckým dopravcem, který se rozhodl investovat do pořízení dopravních prostředků považovaných často za budoucnost městské mobility.

S americkou firmou Archer Aviation se dohodl na dodávce až 200 elektrických strojů s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL). Dopravce tím chce investovat do rozvoje nových technologií, které mají pomoci snižovat emise skleníkových plynů. Dohodu dnes firma oznámila v tiskové zprávě a informacích pro burzu.

Podle podepsané dohody se budou United podílet na vývoji strojů na baterie, které poslouží pro leteckou dopravu na krátké vzdálenosti. Až bude nový dopravní prostředek schválen, bude létat pod dceřinou aerolinkou Mesa Airlines, která zajišťuje pro United dosud lety na kratší vzdálenosti klasickými letadly na spalovací motory. United očekávají, že by takto mohl létat do pěti let.

Jde o jednu z cest, jak v United bojujeme s globálním oteplováním. Zajímáme se o nové technologie, které by pomohly snížit uhlíkovou stopu v letectví. Je na čase investovat do efektivnějších způsobů dopravy,“ řekl šéf United Scott Kirby. Podle něj má model od Archeru potenciál zcela změnit způsob cestování v rámci velkých měst.

Archer zatím vyvíjí letadlo, které bude schopné zvládnout trasy do necelých sta kilometrů s rychlostí až 240 kilometrů za hodinu. United odhaduje, že emise CO2 by se například u cestujících mezi Hollywoodem a hlavním letištěm v Los Angeles mohly tímto snížit o 47 %. Kalifornská metropole má být jedním z prvních míst, kde se mají nová letadla testovat.

Archer má představit svůj stroj během letošního roku, začít s výrobou v roce 2023. Mluví o „čtvrté dopravní revoluci“.

Technologii eVTOL věří více firem, ve Velké Británii vznikne v Coventry například velké testovací centrum.

Tagy Archer Aviation eVTOL eVTOL (electric vertical takeoff and landing) united airlines
32 komentářů