dkv-spojujeme

Další aerolinka spustí lety přes Atlantik úzkotrupým letadlem. SAS bude létat do Bostonu

A321LR v barvách SAS. Foto: SASA321LR v barvách SAS. Foto: SAS

Letecká společnost SAS je dalším dopravcem, který nasadí na transatlantické lety úzkotrupý Airbus A321LR. Od září příštího roku začne létat

Letecká společnost SAS je dalším dopravcem, který nasadí na transatlantické lety úzkotrupý Airbus A321LR. Od září příštího roku začne létat z Kodaně do Bostonu.

Novou linku oznámil skandinávský dopravce v tiskové zprávě.  SAS mají převzít postupně tři letadla A321LR s prodlouženým doletem. Podle vedení firmy zvýší nové letadlo flexibilitu u dálkových linek, když bude moci létat i na trasách, kde by se větší dálkový stroj neuživil.

SAS si A321LR objednaly v konfiguraci pro 157 cestujících: 22 v byznys třídě, 12 ve třídě Plus (obdoba economy premium) a 123 ve třídě Go (ekonomická). Díky nasazení A321LR bude linka celoroční, dosud létá SAS do Bostonu s A330-300 jen přes léto.

Na linkách přes Atlantický oceán už A321LR využívají TAP Air Portugal, Aer Lingus  a kanadský Air Transat. Letoun si pořídily i aerolinky z Azorských ostrovů SATA Azores Airlines.  Letadlo s menší kapacitou umožňuje otevírat spojení, která by se větším letadlem neuživila. A321LR má dolet 7400 kilometrů.

Další boom úzkotrupých letadel na dálkových letech se očekává s nasazením A321XLR s prodlouženým doletem 8700 kilometrů. Letadla mají objednané i České aerolinie, které s nimi chtějí obnovit spojení Prahy s Kanadou a USA.

Tagy A321LR Airbus A321LR BOS CPH SAS transatlantické lety
8 komentářů