Dálnice D35 má být podle Ťoka hotová za 12 let, dnes začala stavba u Pardubic

Základní kámen dálnice D35 Časy - Ostrov. Pramen: MDČRZákladní kámen dálnice D35 Časy - Ostrov. Pramen: MDČR

Ředitelství silnic a dálnic dnes východně od Pardubic zahájilo stavbu patnáctikilometrového úseku dálnice D35 Časy – Ostrov. Hotovo má být

Ředitelství silnic a dálnic dnes východně od Pardubic zahájilo stavbu patnáctikilometrového úseku dálnice D35 Časy – Ostrov. Hotovo má být za čtyři roky. Na jaře pak chce ŘSD poklepat základní kámen i na vedlejších dvanácti kilometrech mezi Opatovicemi nad Labem a Časy. Koncem roku 2022 by se tak řidiči měli dočkat 27 kilometrů nové dálnice.

D35 Časy - Ostrov. Autor: ŘSD

D35 Časy – Ostrov.
Autor: ŘSD

„Pokračování dálnice D35 umožní převedení husté dopravy ze silnice I/35 mezi Holicemi a Zámrskem a uleví tak přilehlým městům a obcím,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Ještě před dokončením obou zmíněných úseků chce ŘSD otevírat staveniště i jinde na trase. Od roku 2021 mají být postupně zahájeny stavby v délce 55 kilometrů, konkrétně úseky Ostrov – Vysoké Mýto, Vysoké Mýto – Džbánov, Džbánov – Litomyšl, Litomyšl – Janov a Janov – Opatovec.

Celá dálnice D35 je plánována v trase Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou, s celkovou délkou 210 kilometrů (hotovo 63 km) bude po D1 (376 km) druhou nejdelší dálnici v České republice. „Celá dálnice by pak do dvanácti let mohla odvést část dopravy z nejvytíženější dálnice D1,“ doplnil Ťok.

Trasa navrhované dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem - Časy. Pramen: ŘSD

Trasa navrhované dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem – Časy. Pramen: ŘSD

Výstavba je ale už dnes ve skluzu. Úseky Opatovice – Časy – Ostrov měly být už řadu měsíců ve výstavbě. Jednou z příčin je i zásah Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který obě výběrová řízení na zhotovitele zkoumal, jedno (Opatovice – Časy) zrušil. ŘSD tak musí hledat stavební firmu znovu.

Podrobnosti o stavbě Časy – Ostrov

Hlavní trasa:

délka 14 700 m

kategorie: D 25,5/120

plocha vozovek: 323 000 m2

počet stavebních objektů: 155

Zhotovitel: Eurovia, Metrostav, Swietelsky

Cena stavby dle smlouvy: 3 232 mil. Kč bez DPH

Termín výstavby: 44 měsíců do zprovoznění

Tagy Časy D35 dálnice Ministerstvo dopravy Ostrov Ředitelství silnice a dálnic stavba
18 komentářů