Antimonopolní úřad otevírá cestu k zahájení výstavby D35 v úseku Časy – Ostrov

Budoucí D35 Opatovice - Časy. Autor: ŘSDBudoucí D35 Opatovice - Časy. Autor: ŘSD

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal v krátké době už druhé rozhodnutí k výstavbě dálnice D35. Zatímco tendr na třináctikilometrový

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal v krátké době už druhé rozhodnutí k výstavbě dálnice D35. Zatímco tendr na třináctikilometrový úsek Opatovice nad Labem – Časy v polovině května zrušil, u navazujících čtrnácti kilometrů Časy – Ostrov cestu k zahájení stavby otevřel, když zamítl stížnost vyřazených stavebních firem.

„Úřad svým prvostupňovým rozhodnutím zamítl návrh společností M-Silnice, Hochtief CZ a Colas CZ proti postupu zadavatele Ředitelství silnic a dálnic ČR v zadávacím řízení na D35 Časy-Ostrov,“ potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Úřad podle něj konstatoval, že ŘSD vyloučilo nabídku oprávněně, neboť nesplňovala podmínky ze zadávací dokumentace.

D35 Časy - Ostrov. Autor: ŘSD

D35 Časy – Ostrov.
Autor: ŘSD

Sdružení M-Silnice, Hochtief a Colas bylo ze všech uchazečů nejlevnější. Do tendru šlo s cenou 2,977 miliardy korun, což je o 40 procent méně v porovnání s projektovou cenou. Vyřazeno bylo zřejmě kvůli podání jedné části nabídky na špatném formuláři.

Ze soutěže byl vyloučen i uchazeč, který se podle ceny umístil na druhém místě. Italsko-turecké sdružení Astaldi a IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret požadovalo za výstavbu 3,065 miliardy korun. Jeho stížnost ÚOHS zamítl už začátkem května.

Třetí je s cenou 3,231 miliardy korun sdružení firem Metrostav, Eurovia a Swietelsky. Právě to zřejmě dostane od ŘSD smlouvu. Proti rozhodnutí antimonopolního úřadu se ale ještě firmy mohou odvolat k jeho předsedovi. ŘSD chce začít stavět hned, jak uplynou všechny správní lhůty. Podle mluvčího Jana Rýdla není zahájení ani ukončení výstavby úseku Časy – Ostrov (ačkoliv vede v podstatě odnikud nikam) nijak vázáno na termíny u zatím zablokované návazné části Opatovice – Časy. Proti zrušení tendru na Opatovice – Časy ŘSD podá rozklad.

Tagy Časy D35 dálnice Ostrov ŘSD ÚOHS
7 komentářů