Dálnice D3 už má 70 kilometrů, otevřel se úsek Ševětín – Borek

Výstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVýstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jihočeská dálnice D3 je ode dneška o 11 kilometrů delší. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo motoristům v plném profilu úsek

Jihočeská dálnice D3 je ode dneška o 11 kilometrů delší. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo motoristům v plném profilu úsek Ševětín – Borek, čímž vznikl nepřerušovaný více než 70 kilometrů dlouhý úsek D3, který vede od hranic středočeského a jihočeského kraje až k severnímu sjezdu do Českých Budějovic. Jediné krátké zúžení je v Táboře, kde stát vede letitý spor o sjezd.

Dálnice je náhradou za stávající silnici I/3, z níž se v úseku Ševětín – Borek stal pravý pás (ve směru od Prahy) dálnice. „Zprovozněním části mezi Ševětínem a Borkem pomyslně uzavíráme jednu etapu, kdy jsme dokončili dálniční spojení Českých Budějovic a Tábora,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Striktně úředně vzato přitom dnešní slavnostní akt nebyl dálniční otvíračkou, neboť značka dálnice už je na obou stranách úseku od loňska. Dosud ale šlo o dálnici v polovičním profilu. Stavba se přitom výrazně prodražila. Zatímco smluvní cena vzešlá z tendru činila 933 milionů bez DPH, dnes ŘSD uvedlo cenu téměř 1,3 miliardy bez DPH. Důvodem může být problém s pozemkem, který si ŘSD samo zavinilo. Otvíračka zároveň byla urychlená, původní termín byl až na jaře 2020.

Dálnice D3 v úseku Ševětín - Borek. Pramen: ŘSD

Dálnice D3 v úseku Ševětín – Borek. Pramen: ŘSD

Dálnice D3 se přitom na jihu Čech čile buduje. Už letos v červnu se otevřel úsek Bošilec – Ševětín. Ve výstavbě pak je dalších 20 kilometrů dále na jih, konkrétně jde o obchvat Českých Budějovic (Úsilné – Hodějovice – Třebonín). Ten by měl být hotov v září 2022. „V intenzivní přípravě jsou i tři zbývající části ke státní hranici  Rakouskem. Na devítikilometrový úsek mezi Třebonínem a Kaplicí jsme připraveni v příštím roce zahájit soutěž na zhotovitele,“ doplnil Mátl.

Celkem má dálnice D3 od Prahy po hranice s Rakouskem měřit 172 kilometrů. Ve Středočeském kraji je ale zahájení stavby v nedohlednu.

D3 Ševětín – Borek

Hlavní trasa:

délka: 10,7 km

kategorie: D 27,5/120

plocha vozovek: 323 070 m2

počet stavebních objektů: 75

zhotovitel: EUROVIA CS

aktuální cena stavby: 1 276 mil. Kč bez DPH (cena stavby podle smlouvy 933 mil. bez DPH)

Tagy D3 dálnice ŘSD úsek Ševětín - Borek
10 komentářů