Formulová zákruta na D3 je minulostí. ŘSD pustilo provoz na „Zevlův“ pozemek

Stavba dálnice, ilustrační foto. Pramen: ŘSDStavba dálnice, ilustrační foto. Pramen: ŘSD

Řidičům na dálnici D3 na budovaném úseku Ševětín – Borek ubyla dnes ráno jedna komplikace. Už nemusejí přejíždět přes středový

Řidičům na dálnici D3 na budovaném úseku Ševětín – Borek ubyla dnes ráno jedna komplikace. Už nemusejí přejíždět přes středový pás tam a zase zpět kvůli padesátimetrové stavební proluce. Ředitelství silnic a dálnic proluku po řadě komplikací zacelilo a dnes na ní pustilo provoz.

Potíže způsobily spory o pozemek u Lhotic, který patřil sedláku Jiřímu Zevlovi. Silničáři se s majitelem nedohodli a po několikaletém procesu se dobrali v roce 2017 k vyvlastnění. To nabylo právní moci loni v září. Jenže během následné šedesátidenní lhůty neposlali majiteli peníze. Ten si díky tomu posléze zažádal o vrácení pozemku a uspěl. Vyvlastňovací proces se proto rozběhl podruhé a skončil u soudu. Definitivně byl pozemek přepsán na ŘSD až koncem letošního května.

Po celou dobu se tak v levém pásu (směrem od Prahy) na 50 metrech nemohlo stavět, ačkoliv jinak byl pás hotový a ŘSD sem loni před koncem roku převedlo provoz. Zela v něm ale díra, kterou museli řidiči objíždět.

Aktuálně se mezi Ševětínem a Borkem buduje pravý pás dálnice (směrem od Prahy). Problémy s pozemkem by přitom neměly nijak ovlivnit termín dokončení dálnice. Naopak, ŘSD nedávno oznámilo, že dálnici v celém profilu otevře ještě před koncem letošího roku, ačkoliv původní termín byl březen 2020.

Dálnice D3 se tak ještě letos prodlouží na více než 70 kilometrů, když povede od hranic středočeského a jihočeského kraje až k severnímu sjezdu do Českých Budějovic. Letos v červnu se otevřel úsek Bošilec – Ševětín. Ve výstavbě pak je dalších 20 kilometrů dále na jih, konkrétně jde o obchvat Českých Budějovic (Úsilné – Hodějovice – Třebonín). Ten by měl být hotov v září 2022.

Tagy D3 ŘSD Ševětín - Bprek
14 komentářů