Čtyři nádraží na osoblažské úzkokolejce čeká velká oprava s evropskou dotací

Úzkorozchodná trať Třemešná - Osoblaha. Autor: JanSuchy – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4658006Úzkorozchodná trať Třemešná - Osoblaha. Autor: JanSuchy – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4658006

Každé nádraží bude mít po rekonstrukci svého správce.

Úzkokolejnou trať z Třemešné do Osoblahy čeká letos a příští rok velká proměna. Obecně prospěšná společnost Osoblažská úzkorozchodná dráha uspěla se žádostí o dotaci z programu Interreg V.A a získala dotaci téměř 26 milionů korun na opravu čtyř nádražních budov po trati.

Moravskoslezští zastupitelé již schválili úvěr, kterým je celý projekt předfinancován. Během letošního roku by měla začít oprava celkem čtyř budov: Osoblaha, Liptaň, Bohušov, Koberno a okolí zrekonstruovaného nádraží ve Slezských Rudolticích. Veřejná soutěž na zhotovitele již běží.

Jde o budovy, které jsou v havarijním stavu. Obecně prospěšná společnost Osoblažská úzkorozchodná dráha, založená čtyřmi obcemi podél tratě, je odkoupila za vydatné pomoci Moravskoslezského kraje. Ten poskytl na odkup od Správy železnic v roce 2018 dotaci 7 milionů korun, pokryla kompletní náklady. Na trati již proběhla rekonstrukce nádraží ve Slezských Rudolticích.

Nádražní budovy by po opravě měly mít každá svého správce. „Podle podmínek dotačního programu nesmí zatím generovat žádné příjmy, takže z nich budou například infocentra nebo muzea. Každé nádraží bude mít svého správce, v některých budou bydlet,“ dodal starosta Slezských Rudoltic a ředitel Osoblažské úzkorozchodné dráhy Mojmír Pargač. Podle starosty bude při rekonstrukci postupováno podle plánů, které našli v archivu.

Obce se v přípravě celého projektu spojily s polským městem Kuźnia Raciborska, majitelem úzkokolejky v obci Rudy. Vytvořily společný projekt, jehož cílem je udělat z úzkokolejek v regionu turistický cíl. Na polské straně půjdou evropské dotace do haly opravny vagónů a lokomotiv, která projde proměnou na multimediální centrum.

 

Tagy opravy nádražních budov Osoblažská úzkokolejka Osoblažská úzkorozchodná dráha Top Trať 298 Třemešná ve Slezsku Osoblaha
92 komentářů