Čtvrté aerolinky mezi Prahou a Bukureští. Na linku v březnu vstoupí Blue Air

Boeing 737-300 v barvách Blue Air. Foto: Blue AirBoeing 737-300 v barvách Blue Air. Foto: Blue Air

Rumunský dopravce bude od konce března nabízet pět spojení týdně.

Letecké spojení mezi českou a rumunskou metropolí zažije nečekaný konkurenční souboj. Od konce března příštího roku vstoupí na trasu už čtvrtý dopravce: rumunský Blue Air.

O startu nové linky se spekulovalo několik posledních dní, dnes v podvečer rumunský dopravce zahájil prodej letenek. Vstup nového dopravce potvrdilo oficiálně i Letiště Praha.

Blue Air začne létat od 28. března pětkrát týdně (každý den kromě soboty a úterý). Z Prahy poletí ve 14:55 s příletem do Rumunska v 17:55. Z Bukurešti letí ve 13:10 s příletem ve 14:05 do Prahy. Nejlevnější zpáteční letenky začínají na 46 eurech s malým příručním zavazadlem.

Do Bukurešti letos nově začal létat Wizz Air, který je aktuálně jediným dopravcem na této trase. Dlouhodobě spojení mezi oběma městy zajišťují České aerolinie a Tarom. Rumunský dopravce nabízí aktuálně letenky od září, ČSA od října. Konkurence čtyř dopravců na jediné trase z Prahy není obvyklá, cestující ji znají prakticky jen z leteckého spojení mezi Prahou a Londýnem.

Blue Air se dostal do existenčních problémů už před pandemií koronaviru, rumunská vláda nakonec dopravci půjčí 62 milionů eur. Transakci schválila minulý týden Evropská komise. Dopravce záhy poté oznámil otevření nových linek, zejména do Itálie.

Blue Air má celkem 18 letadel, kompletně jde o různé verze Boeingu 737. Aerolinky mají základny v Rumunsku, Itálii a na Kypru. Loni přepravil přes 4 miliony cestujících. Firma je od roku 2016 ve ztrátě.

Tagy Blue Air Bukurešť letiště praha OTP prg PRG-OTP
9 komentářů