Blue Air na týden zastaví provoz z Rumunska, aerolinka má zmrazené bankovní účty

Přílet prvního letu Blue Air do Prahy. Foto: Letiště PrahaPřílet prvního letu Blue Air do Prahy. Foto: Letiště Praha

Dopravce bojuje s rumunským úřadem pro ochranu spotřebitelů, společnost měla záměrně podvést své zákazníky a nevyplácet částky za zrušené lety.

Rumunská letecká společnost Blue Air pozastavuje do 12. září provoz. Donutilo ji k tomu zmrazení bankovních účtů ministerstvem životního prostředí, které tak učinilo kvůli nezaplaceným pokutám aerolinky. Obstavení účtu neumožňuje nízkonákladovému dopravci pokrýt náklady, firma tedy nemůže platit dodavatelům. Zrušení letů z Rumunska se dotkne také pravidelného spojení s Prahou.

Blue Air již několik týdnů zápasí s rumunským Národním úřadem pro ochranu spotřebitelů (ANPC), kterému musí splatit pokutu ve výši dva miliony eur udělenou v souvislosti se zrušením a nevyplacením získaných částek zákazníků. Těm bylo mezi 30. dubnem 2021 a 30. dubnem 2022 zrušeno asi 11 289 letů, přičemž ANPC obviňuje leteckou společnost ze záměrného vybrání peněz prostřednictvím propagačních kampaní a následného zrušení letů bez náhrady škody, což je v rozporu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004.

Pokuta byla dopravci udělena 14. července, jde však jen o špičku ledovce. ANPC dále požadoval, aby Blue Air vrátil svým zákazníkům odhadem 13 milionů eur za peníze vybrané v souvislosti s těmito zrušenými lety do 10 dnů od objednávky. Kromě toho spustil úřad kampaň, která měla cestující odradit od nakupování dalších letenek Blue Airu.

Letecká společnost informace popřela a kritizovala kroky ANPC, které údajně vedly k výrazné ztrátě důvěry cestujících, poškození dobrého jména i ztrátám přes pět milionů eur. Zkomplikovalo se také jednání s dodavateli.

Blue Air s návratem k běžnému provozu počítá, z historie však víme, že to po podobné kauze rozhodně nebude mít jednoduché.

Neplánované zrušení letů dnes nepříjemně zastihlo cestující na letišti v Bukurešti. Ti se o zrušení svých letů dozvěděli z tisku a na letišti nastal chaos. Zástupci rumunské vlády uvedli, že hledají cestu, jak účty odblokovat, aby Rumuni nemuseli čekat na letištích. Údajně se situace přímo dotýká 3 tisíc Rumunů.

Tagy Blue Air
5 komentářů