ČSA vyřadily další airbus, ve flotile zůstaly poslední tři

Airbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSAAirbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSA

Dopravce ukončil leasing dalších airbusů kvůli pandemii koronaviru.

Českým aeroliniím po dnešku zbývají ve flotile poslední dvě letadla značky Airbus. Z Prahy na britské letiště St. Athan využívané hlavně ke šrotaci letadel dnes odlétl Airbus A319 registrace OK-NEM.

Stalo se tak jen osm dní poté, co flotilu opustilo jediné dálkové letadlo A330-300. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com. Už v půlce září na stejné letiště odletěl z Prahy A319 registrace OK-NEP. Obě letadla A319 byla z roku 2008.

Airbusy dlouho tvořily základ flotily ČSA, nakoupil je ve velkém tehdejší šéf ČSA Jaroslav Tvrdík a státního dopravce v té době přivedl až k hranici krachu. Tvrdík se k ČSA vrátil oklikou zpět, přivedl čínské investory do skupiny Smartwings ovládající ČSA.

Vývoj počtu airbusů ve flotile ČSA za poslední rok zaznamenal velké zvraty. Původně měla většina strojů pronajatých od společnosti B.Aircraft odletět  pryč už loni, pak ale kvůli nedostatku letadel způsobeném uzemněním Boeingů 737 MAX ČSA svůj plán přehodnotily a nově ještě letos zařadily do flotily i Airbus A320 registrace OK-HEU. „Leasing jsme dál neprodloužili kvůli situaci s koronavirem,“ potvrdila mluvčí skupiny Smartwings Group Vladimíra Dufková.

Ve flotile ČSA aktuálně zůstávají tři proudová letadla: kromě A320 ještě A319 registrace OK-REQ, který je ve vlastnictví ČSA. ČSA jsou i provozovatelem jednoho Boeingu 737-800 registrace OK-TST.

Tagy A319 Airbus A319 České aerolinie ČSA OK-NEM
120 komentářů