Connecting Europe Express odhalil jízdní řád, v Česku zastaví v šesti městech

Reklama na Connecting Europe Express. Foto: Evropská unieReklama na Connecting Europe Express. Foto: Evropská unie

Speciální vlak má ukázat výhody cestování po železnici i nutnost investic do infrastruktury.

Do Česka na konci září zavítá speciální vlak, který má ukázat výhody cestování vlakem i nutnost investic do železniční infrastruktury. Projekt pod názvem Connecting Europe Express financuje Evropská komise, v Česku budou partnery České dráhy a Správa železnic.

Pořadatelé dnes zveřejnili kompletní jízdní řád vlaku, který vyjede 2. září z Lisabonu a projede většinu evropských zemí, aby 7. října skončil v Paříži.

Do Česka přijede vlak nejprve 23. září z Polska, kdy z Petrovic u Karviné pokračuje přes Ostravu a Přerov do Břeclavi a dál do Rakouska a Slovinska. O den později se vrátí a bude nocovat v Brně. Druhý den ho čeká přejezd do Prahy, kde vlak zůstane až do dalšího rána a pokračuje pak do Plzně a dál přes Domažlice do Mnichova. Stránky neuvádí nic o tom, že by mohli vlakem jet běžní cestující.

Jeho cesta je naplánována na rok, který je vyhlášen Evropským rokem železnice, v Česku především rokem velkých výluk na hlavním koridoru. Evropská komise ve svých materiálech neuvedla, jaká vozidla na trasu nasadí, půjde o celkem tři různé soupravy. Důvodem jsou rozdílné rozchody. U standardního rozchodu 1435 mm půjde o šestivozovou soupravu, dva z vozů budou obsazeny výstavou o inovacích na železnici a hlavních infrastrukturních projektech. Samostatný vlak bude pro Portugalsko a Španělsko a také pro pobaltské republiky.

Jízdní řád vlaku v Česku

23. 9.
Petrovice 15:23–15:43
Ostrava 16:05–22:00
Břeclav 23:45–0:01

24.9.
Břeclav 20.44–21:00
Brno 21:32

25.9.
Brno odj. 10:00
Praha hl. n. příj. 13.16

26.9.
Praha hl. n. odj. 8:57
Plzeň 10:27–11:33

Tagy Connecting Europe Express Evropský rok železnice
45 komentářů