Evropou projede speciální vlak, připomene rok železnice. V Česku bude dvakrát

Reklama na Connecting Europe Express. Foto: Evropská unieReklama na Connecting Europe Express. Foto: Evropská unie

Speciální projekt má ukázat výhody cestování vlakem i nutnost investic do železnice.

Dvaceti šesti zeměmi projede v září a říjnu speciální vlak, který financuje Evropská unie. Vlak s názvem Connecting Europe Express má ukázat sílu evropské železnice spojovat lidi a ukázat důležitost investic do infrastruktury.

Kompletní jízdní řád je zveřejněn na speciálních stránkách, které k projektu vznikly. V Česku by měl být vlak dvakrát. Partnery akce v tuzemsku jsou České dráhy a Správa železnic.

Poprvé při cestě z Polska do Lublaně zastaví na několik hodin v pozdním odpoledni 23. září v Ostravě. „Podruhé bude naše území křižovat ve dnech 24. až 26. září. Již 24. září přijede vlak ve večerních hodinách do Brna, kde bude souprava přes noc, dopoledne 25. září poté vyjede směrem ku Praze, kam dle plánu dorazí pár hodin po poledni. I v Praze bude vlak nocovat a další den pokračuje přes Domažlice směrem na Mnichov,“ upřesnil Libor Lochman z Českých drah, který má organizaci tohoto projektu na starosti.

Vlak vyjede 2. září z Lisabonu, svoji jízdu ukončí v Paříži 7. října. Jeho cesta je naplánována na rok, který je vyhlášen Evropským rokem železnice. Evropská komise neuvedla ve svých materiálech, jaká vozidla na trasu nasadí, půjde o celkem tři různé soupravy. Důvodem jsou rozdílné rozchody. U standardního rozchodu 1435 mm půjde o šestivozové vlaky, dva z nich budou obsazeny výstavou o inovacích na železnici a hlavních infrastrukturních projektech. Samostatný vlak bude pro Portugalsko a Španělsko a také pro pobaltské republiky.

Tagy České dráhy Connecting Europe Express Evropský rok železnice
79 komentářů