CityElefant poškozený nákladním autem na stavbě koridoru opraví Škoda Pars

Srážka nákladního auta s jednotkou CityElefant v Poříčanech. Foto: Drážní inspekceSrážka nákladního auta s jednotkou CityElefant v Poříčanech. Foto: Drážní inspekce

Nehoda se loni v listopadu obešla bez zranění, kvůli události byl ale na téměř tři hodiny zastaven provoz na koridoru.

České dráhy chtějí vrátit do provozu elektrickou jednotku CityElefant (471.052), která je odstavena od loňského listopadu. Důvodem je poškození, která utrpěla srážkou s nákladním autem v Poříčanech. Šlo o vozidlo, které pracovalo na modernizaci koridoru z Poříčan do Velimi. Dráhy po pěti měsících od vypsání uzavřely tendr na opravce, kterým se stala šumperská společnost Škoda Pars (donedávna Pars nova). Cena za opravu bude podle smlouvy 19 milionů, což je zhruba o dva miliony méně, než činil odhad.

„Škodu budeme vymáhat po odstranění poškození, jde o klasický postup,“ uvedl už dříve mluvčí Českých drah Robert Pagan. Oprava se týká motorového a vloženého vozu jednotky. „Maximální opravná doba pro provedení předmětu smlouvy činí 9 měsíců,“ píše se ve smlouvě uzavřené 5. srpna.

Nehoda se obešla bez zranění, už tehdy dopravce odhadl škodu na 20 milionů korun. Kvůli události byl na téměř tři hodiny zastaven provoz. Šlo o srážku osobního vlaku z Kolína do Prahy na 0. koleji s nákladním vozem přímo na stavbě. Nákladní automobil nacouval z prostoru vyloučené snesené koleje do průjezdného profilu 0. koleje.

V Poříčanech probíhá část modernizace úseku Poříčany – Velim za 3,8 miliardy korun, zakázku získalo sdružení firem Swietelsky Rail a Subterra.

Tagy 471.052 České dráhy CityElefant Škoda Pars Velim - Poříčany
35 komentářů