Čína má převzít majitele Hainan Airlines, dopravce decimují omezení kvůli koronaviru

Airbus A330-200 společnosti Hainan Airlines. By Riik@mctr (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia CommonsAirbus A330-200 společnosti Hainan Airlines. By Riik@mctr (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Čínská vláda jedná o převzetí skupiny HNA Group, pod kterou patří i letecká společnost Hainan Airlines. Dopravce je delší dobu

Čínská vláda jedná o převzetí skupiny HNA Group, pod kterou patří i letecká společnost Hainan Airlines. Dopravce je delší dobu v ekonomických problémech, které se vyhrotily po epidemii koronaviru v Číně. Kvůli tomu došlo k velkému propadu v počtu cestujících. Hainan byl prvním čínským dopravcem, který zrušil linku do Prahy. Čím dál více se ale ukazuje, že to nemuselo být z politických, ale čistě obchodních důvodů.

O jednáních o převzetí jedné z největších čínských soukromých skupin informovala agentura Bloomberg. Pod HNA patří nejen aerolinky, ale také například čtvrtinový podíl v hotelovém řetězci Hilton, většinu v handlingové společnosti Swissport a také rozsáhlé nemovitosti. Stát už skupině pomohl před dvěma lety, když se státní banky zaručily za další úvěrovou linku. Firma sice prodala velkou část aktiv, ztráty ale nezmizely. Podle agentury Bloomberg dosahují dluhy hodnoty 69 miliard dolarů.

Podle Bloombergu by převzetí skupiny znamenalo možná i konec Hainan Airlines, aktiva firmy by nejspíše převzaly aerolinky China Southern a China Eastern.

Agentura Reuters dnes přitom přišla s nečekanou zprávou, podle které za zatím utajovanou objednávkou na 40 letadel A330neo stojí právě HNA Group. Reuters se odvolává na své zdroje.

Tagy Hainan Airlines
4 komentáře