dkv-spojujeme

Žižkovská Seifertova ulice se promění. Důraz bude kladen na využití dešťové vody

Možná budoucí podoba Seifertovy ulice. Pramen: IPRMožná budoucí podoba Seifertovy ulice. Pramen: IPR

Proměna má vyřešit především tři problémové body této části Žižkova, mimo jiné schodiště mezi Táboritskou a Chelčického ulicí.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) udělal další krok k celkové proměně Seifertovy ulice, která patří k nejdůležitějším tepnám Žižkova. Vypsal výběrové řízení na tým, který vytvoří „koncepční studii architektonického, krajinářského a dopravního řešení ulice“.

Pražští plánovači hovoří o pilotním projektu, kdy bude v Praze vůbec poprvé kladen velký důraz na „opatření spojená s klimatickou změnou, a to zejména systém hospodaření s dešťovou vodou“. Uchazeči se mohou hlásit do 31. května. Předpokládaná hodnota zakázky činí dva miliony korun.

Nápad na celkovou proměnu Seifertovy ulice souvisí s nutnou rekonstrukcí tramvajové trati, kterou už od loňska kreslí Metroprojekt. Počítá se například s posunutím zastávky Lipanská zhruba o dvě stě metrů níže ke kostelu na úroveň Sladkovského náměstí. Ještě významnější dopad na cestující pak bude mít zřejmě i přesun zastávky Husinecká k náměstí Winstona Churchilla. Po desetiletí užívané názvy zastávek Husinecká a Lipanská tak z dopravní mapy patrně zmizí.

Seifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaSeifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaSeifertova ulice v Praze na Žižkově. Pramen. IPR PrahaTramvaje v Seifertově ulici v Praze na Žižkově. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMožná budoucí podoba Seifertovy ulice. Pramen: IPR

„Rekonstrukce tramvajové trati je významnou příležitostí pro zvelebení celé ulice a její přiblížení více lidem. Zpracovatelé studie budou muset hledat rovnováhu mezi potřebami komfortu tramvajové dopravy, dostatečného prostoru pro pěší a cyklisty, nových stromořadí, a nároky na parkování. Věřím, že rekonstrukce Seifertovy ulice se může stát dobrým příkladem, jak má být navržena významná městská ulice v době extrémních výkyvů počasí a vážných dopadů klimatických změn,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut.

Rekonstrukce Seifertovy ulice je spolu s rekonstrukcí navazující Táboritské ulice (včetně trati) plánována na rok 2024. Do budoucí podoby ulice mohou mluvit i občané, a to formou online dotazníku. Proměna má vyřešit především tři problémové body této části Žižkova. Jde o místo styku ulic Seifertovy a Chlumovy, schodiště mezi Táboritskou a Chelčického ulicí a okolí obchodního centra Bezovka u Olšanského náměstí.

Tagy IPR Praha Seifertova Žižkov
55 komentářů