Chomutov a Jirkov přebírají nové trolejbusy, ještě nedávno je chtěly zrušit

Trolejbus Škoda 26 Tr na Palackého třídě v Chomutově. Autor: Škoda ElectricTrolejbus Škoda 26 Tr na Palackého třídě v Chomutově. Autor: Škoda Electric

Pod nejmladší trolejbusovou sítí v republice bude nyní jezdit i nejmladší vozový park. Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova přebral

Pod nejmladší trolejbusovou sítí v republice bude nyní jezdit i nejmladší vozový park. Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova přebral od plzeňské Škody Electric první kusy ze série patnácti objednaných vozidel za 170 milionů korun.

Výrobce vozy postupně dodá během zbytku dubna a v květnu; deset trolejbusů bude osmnáctimetrových kloubových typu Škoda 27 Tr a pět dvanáctimetrových 26 Tr. Nová dodávka fakticky nahradí celý původní trolejbusový vozový park podniku, který patřil k nejstarším v republice.

Trolejbusy jezdí v Chomutově a Jirkově teprve od poloviny 90. let, ještě nedávno ale měly na kahánku. Zastupitelé Jirkova si schválili jejich konec s tím, že autobusy jsou levnější. O zrušení trolejbusového provozu poté vážně uvažovalo i město Chomutov, jeho zastupitelé ale nakonec byli proti. Své rozhodnutí nakonec vzal zpět i Jirkov.

Nákup trolejbusů z drtivé většiny zaplatí evropské fondy. Trolejbusy slouží v systému měst Chomutov a Jirkov na šesti linkách, najedou zhruba 700 tisíc kilometrů ročně.

Tagy Chomutov Jirkov Škoda Electric trolejbusy
3 komentáře