Ústecký kraj otevřel obchvat Chomutova za 823 milionů korun

Nový obchvat Chomutova. Foto: ŘSDNový obchvat Chomutova. Foto: ŘSD

Nová silnice výrazně ulehčí Chomutovu a Otvicím od tranzitní dopravy.

Ústecký kraj dokončil jednu z největších silničních investic v posledních letech. Za 823 milionů korun postavil nový obchvat Chomutova. Nová silnice má ulevit od tranzitní dopravy obyvatelům Chomutova a Otvic. Dvě třetiny nákladů zaplatí Evropská unie.

Jednalo se o rekonstrukci stávající komunikace v ulici A. Muchy a výstavbu nové komunikace v Západních Vinohradech, kolem Otvického rybníka k mostu přes silnici I/13.

Stavba byla rozdělená do tří etap. Zahrnovala výstavbu dvou okružních křižovatek, dvou mostů přes Hutní potok a velké mostní estakády. V rámci stavby se také upravila hráz, vpustní objekt a bezpečnostní přeliv Otvického rybníka a byly vystavěné protihlukové stěny. Dále vznikla část cyklostezky a provedla se vegetační úprava v okolí stavby.

Trasa nového obchvatu (zelená barva) Chomutova. Foto: Ústecký kraj

Trasa nového obchvatu (zelená barva) Chomutova. Foto: Ústecký kraj

Během stavby bylo objeveno staré důlní dílo, které muselo být zasanováno, aby mohla být dokončena a bezpečně užívána mostní estakáda. Zakázka byla rozdělena na tři části, které získaly společnosti Herkus, Eurovia CS a Silnice Group. Stavba trvala čtyři roky, nabrala půl roku zpoždění.

Cílem vybudování nové komunikace bylo vymístění tranzitní dopravy, která využívá stávající silnici III/00732, z centra Chomutova. Nová silnice odvádí nákladní dopravu z lokality městské části Zadní Vinohrady. Zároveň odlehčuje dopravě v ulicích Čelakovského, Moravská, Mostecká a části ulice Vinohradská a dojde ke snížení tranzitní dopravy v obci Otvice. Tyto změny budou mít příznivý dopad ke snížení imisní zátěže v Chomutově. Otvicemi denně projíždí kolem 15 tisíc aut.

Tagy Chomutov obchvat Chomutova Ústecký kraj
18 komentářů