Cheb vyměnil dopravce na MHD, provoz zajišťuje firma patřící Karlovým Varům

MHD v Chebu. Foto: ŠJů / Wikimedia CommonsMHD v Chebu. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons

Provoz MHD zajišťuje dopravce staršími autobusy, nové mají dorazit v polovině roku.

Provoz městské hromadné dopravy v Chebu zajišťuje od 1. ledna nový dopravce. Po soukromém dopravci Autobusy Karlovy Vary (AKV) ze skupiny Z Group Bus převzal provoz Dopravní podnik Cheb (DPCH). Ten patří ze sta procent městu Karlovy Vary. Vybraný dopravce je formálně novou firmou, je ale napojen manažersky na Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV), který i DPCH zakládal.

Výběr nového dopravce neprobíhal klasickou otevřenou soutěží, ale jen průzkumem trhu. Způsob výběru napadal končící dopravce. Zakázka skončila nakonec u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který ale řízení v srpnu zastavil pro formální chybu AKV.

Nový dopravce v Chebu jezdí zatím na jednoroční dočasnou smlouvu, která počítá s náklady zhruba 12 milionů korun pro městský rozpočet za 450 tisíc ujetých kilometrů ročně.  Cena za kilometr tak vychází na 26,78 Kč, tržby z jízdného jsou rizikem a příjmem dopravce.

Nové autobusy v polovině roku

Kontrakt obsahuje i seznam 14 nasazovaných vozidel. Jde o o nízkopodlažní autobusy Iveco Irisbus, Urbanway a Stratos a Dekstra. Dva vozy (Dekstra) jsou z loňského roku, ostatní jsou starší. Čtyři autobusy byly vyrobeny před více než deseti lety, nejstarší jsou z roku 2009. Autobusy dosud jezdily u DPKV. Dopravce loni v říjnu vypsal soutěž na nové autobusy na CNG, celkem má jít o 11 vozidel. Dodávka má proběhnout do konce června, soutěž není uzavřena.

Pro cestující by se mnoho změnit nemělo. „Samotné linky a trasy zůstanou nezměněny. Stejné zůstanou také ceny jízdného. Rovněž děti, studenti a senioři budou i nadále využívat MHD zdarma,“ uvedlo na svých stránkách město Cheb.

Karlovarská příloha Mladé fronty Dnes uvedla, že změnu dopravce provázejí komplikace pro majitele čipových karet na jízdu s chebskou MHD. Stávající čipové karty už neplatí, nahradí je nová Chebská karta. Žádosti o její vydání ale nový dopravce začal přijímat až 19. prosince. Někteří cestující si navíc dobili čipovou kartu u původního dopravce na období po konci smlouvy.

Tagy Autobusy Karlovy Vary Cheb Dopravní podnik Cheb Dopravní podnik Karlovy Vary DPCH DPKV MHD Cheb
2 komentáře