Český Těšín zrevitalizuje Hlavní třídu, vyhrál projekt místních architektů

Vítězný návrh na proměnu Hlavní třídy v Českém Těšíně. Foto: FRIS architektiVítězný návrh na proměnu Hlavní třídy v Českém Těšíně. Foto: FRIS architekti

Občané se k návrhům mohli vyjádřit ve veřejném průzkumu.

Hlavní třída v Českém Těšíně projde revitalizací. O vítězném projektu rozhodla v soutěži „Měníme Hlavní“ odborná porota, kterou tvořili architekti a zástupci města. Účelem soutěže bylo vybrat návrh, který by oživil Hlavní třídu tak, aby byla příjemným místem jak pro občany města, tak pro turisty a zároveň respektovala požadavky 21. století.

Soutěžící přihlíželi také k názorům občanů, kteří je měli možnost vyjádřit ve veřejném průzkumu. Do soutěže se přihlásilo sedm architektonických studií, do druhého kola postoupilo pět. Zvítězil návrh studia FRIS architekti z Českého Těšína.

Historická tepna, kolem které město vznikalo, je nyní ve velmi zanedbaném stavu. Na jejím konci se nachází hraniční Most přátelství spojující polský a český břeh řeky Olše. V minulosti jezdily po ulici tramvaje. „Všechny projekty byly velmi zajímavé. My jsme tomu věnovali hodně práce a studia, diskutovali jsme o jejich kladech a záporech a vyhodnotili jsme dva projekty, které v dalším kole nepokračovaly. Těm projektům, které postoupily jsme poslali připomínky a požádali je o dopracování,“ vysvětlila předsedkyně komise Martina Peřinková.

Vítěz vzešel z druhého kola hlasování, které potvrdilo rozhodnutí kola prvního. „Bylo vidět, že všichni autoři si nastudovali město. Historii města, ale i Těšínska. Měli jsme velmi hezké práce. My si ceníme, že se vedení města pro tento krok rozhodlo. Není to úplně běžné, ale je vidět, že tady hledají odborné odpovědi na odborné otázky. Vítězný projekt pracuje velmi kreativně s materiály, konstrukcemi, zelení. Z mého pohledu, pohledu architektonické formy použití materiálů, čistoty kompozice, elegance, noblesy, všechno v tom projektu vidím. To je pro mě velmi důležité a už se těším až to bude realizováno,“ doplnila Peřinková.

Český Těšín finančně odmění soutěžící, kteří se umístili na prvních třech místech. Druhé skončilo studio MAAUS  z Brna. Třetí místo patří Jakubovi Vaškovi z Mrákotína.

Tagy Český Těšín
14 komentářů