Česko dá 22 milionů Kč na výcvik ukrajinských dopravních pilotů v ČR

SkyUp Airlines přistávají na Letiště Praha s prvním letem. Foto: Letiště PrahaSkyUp Airlines přistávají na Letiště Praha s prvním letem. Foto: Letiště Praha

Výcvik v Česku se bude konat ve spolupráci s tuzemským subjektem, který poskytuje certifikovaný letecký výcvik.

Česko dá letos 22 milionů korun na výcvik 20 až 25 ukrajinských dopravních pilotů v České republice. Konkrétně se jedná o studenty Národní letecké univerzity v Kyjevě. Návrh dnes schválila vláda, řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Peníze půjdou z programu na humanitární, stabilizační, rekonstrukční a hospodářskou pomoc Ukrajině, který schválil kabinet loni. V něm by mělo Česko mezi lety 2023 až 2025 každý rok dát půl miliardy korun.

„Projekt pomůže zajistit kontinuitu vzdělávání ukrajinských dopravních pilotů, kteří v současné situaci nemohou absolvovat letecký výcvik ve své zemi. Absolventi výcviku v ČR budou připraveni k bezprostřednímu zařazení (na pozici druhého pilota) do civilní letecké dopravy. Projekt tak přispěje k rychlejší obnově letecké dopravní obslužnosti a tím i k celkové rekonstrukci země,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v materiálu, který má ČTK k dispozici. Na projektu se kromě tohoto resortu podílí ministerstva školství a průmyslu a obchodu.

Výcvik v Česku se bude konat ve spolupráci s tuzemským subjektem, který poskytuje certifikovaný letecký výcvik. Národní letecká univerzita v Kyjevě bude spolupracovat také s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) v Praze, které poskytne pomoc při přibližování výcviku standardům Evropské unie. „Konkrétně půjde o audit teoretické a praktické výuky, výcvikové dokumentace a studijních podkladů a jejich aktualizace a přiblížení pravidlům Agentury EU pro bezpečnost letectví (EASA),“ uvedla česká diplomacie. Počítá se s tím, že projekt se bude opakovat i v letech 2024 a 2025.

Tagy pomoc Ukrajině výcvik pilotů
Žádné komentáře