Z Ostravy odjedou vyřazené tramvaje, budou sloužit v ukrajinském Konotopu

Příprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu. Foto: DPOPříprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu. Foto: DPO

Tramvaje vyrobené pražskou ČKD Tatra pojedou naložené na nákladních vozech zajištěných ukrajinskou stranou.

Zázemí Dopravního podniku Ostrava (DPO) opouští v těchto dnech prvních šest z celkem 25 tramvají T6A5 darovaných ukrajinskému Konotopu. Jedná se o již dříve vyřazené vozy, válkou zasaženému městu pomohou s obnovou a posílením tramvajové dopravy.

Konotopská tramvajová síť se řadí k nejmenším na Ukrajině. Tamní veřejné dopravě hrozilo po ruské invazi zhroucení. Řadu vozidel okupanti zničili, jiná pak musela začít sloužit válečným účelům.

„Chceme je využívat pro zintenzivnění přepravy na páteřních trasách. Jsme rádi, že v této pro nás nelehké době, se najdou lidé s velkým srdcem, kteří chtějí pomoci. Nejvíce tuto pomoc ocení občané našeho města,“ uvedl starosta Konotopu Artem Semenikhin.

Tramvaje vyrobené pražskou ČKD Tatra pojedou naložené na nákladních vozech zajištěných ukrajinskou stranou díky finančnímu daru Ministerstva zahraničních věcí ČR ve výši třech milionů korun. Odváženy by měly být v následujících týdnech postupně po šesti kusech. První série by měla na cestu vyrazit dnes, poslední vozy mají opustit Ostravu do konce ledna příštího roku.

Nakládka jedné tramvaje zabere asi dvě hodiny, kvůli výšce se již dříve demontovaly pantografy. Do konotopského provozu se vozy dostanou až po nutných technických úpravách, například uzpůsobení podvozku na jiný rozchod kolejí.

„Město Ostrava se stalo partnerským městem ukrajinského Konotopu. Kromě 25 tramvají jsme již dříve darovali konotopským občanům, kteří se vypořádávají s následky války, celkem 10 autobusů a humanitární pomoc,“ informoval náměstek primátora města Ostravy pro dopravu Břetislav Riger.

Příprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu. Foto: DPOPříprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu.
Foto: DPOPříprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu. Foto: DPOPříprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu. Foto: DPOPříprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu. Foto: DPOPříprava transportu tramvají z Ostravy na Ukrajinu. Foto: DPO
Tagy dopravní podnik ostrava DPO Konotop ostrava pomoc Ukrajině tramvaje pro Ukrajinu Ukrajina
29 komentářů