dkv-spojujeme

České dráhy začaly ukazovat ve vyhledávači spoje konkurence, spustily on-line prodej jednotné jízdenky

Vlaky ČD a GW Trainu na nádraží v Českých Budějovicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVlaky ČD a GW Trainu na nádraží v Českých Budějovicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dopravce už nebude nabízet cestujícím krkolomná spojení, aby neposlal cestující do vlaku konkurence.

V e-shopu Českých drah a dalších přímých prodejních kanálech státního dopravce došlo v posledních dnech k malé revoluci. Poprvé v historii začal dopravce ukazovat i spojení jiných dopravců na české železnici. Změna souvisí se zaváděním Systému jednotného tarifu (SJT). Jízdenku platící pro více dopravců si od pátku mohou nově cestující koupit i online přes e-shop Českých drah.

V systémech Českých drah zatím zákazníci vidí pouze takzvané závazkové spoje jiných dopravců, tedy ty objednávané státem či kraji. Neuvidí v něm tak například komerční spoje RegioJetu nebo Leo Express z Prahy na Moravu. S výjimkou dvou tratí, kde běží testovací provoz jednotné jízdenky, ale na spoje nemohou koupit jízdenku.

I tak jde ale o velký průlom: dosud totiž České dráhy tak vytrvale ignorovaly ve vyhledávačích konkurenci. Například pro cestu z Prahy do Liberce nabízely spojení přes Děčín či Hradec Králové, aby nemusel cestující rychlíkem Arrivy.

„Spolupracujeme na rozvoji SJT, současně chceme, aby naše aplikace a e-shop byly pro zákazníky první volbou,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

V online kanálech ČD je již nyní možné vyhledat spojení i za použití závazkových vlaků ostatních dopravců, v aplikaci Můj vlak je podmínkou stažení nové verze aplikace (automaticky se bude šířit do 21. srpna 2020).

Prodej jízdních dokladů OneTicket v online prostředí ČD začal včera v rámci další etapy pilotního provozu systému jednotné jízdenky. Zatím ale jen na dvou tratích: Most – Plzeň a Česká Lípa – Rumburk. Právě na nich od konce června testování jednotné jízdenky začalo, od prosince bude platit ve všech vlacích.

„Důvodem je postupná příprava na rozvoj online prodeje jízdních dokladů OneTicket Systému jednotného tarifu na e-shopu a v aplikaci Můj vlak a samozřejmě zvýšení komfortu pro cestující v online prostředí ČD,“ dodala Novotná.

 

Tagy České dráhy e-shop Můj vlak SJT systém jednotného tarifu Top Vyhledávač spojení
161 komentářů