České dráhy se stanou jediným vlastníkem ČD-Telematiky, cenu za podíl PPF neuvedly

Údržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - TelematikaÚdržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - Telematika

Server Seznam Zprávy přišel v dubnu s informací, že hodnota akcií má mít cenu 850 milionů korun.

České dráhy ovládnou celou společnost ČD-Telematika. Dnes podepsaly smlouvy se skupinou PPF o převodu podílu 29,04 procenta. Vlastnické právo k akciím dráhy nabydou zápisem na účet v Centrálním depozitáři cenných papírů.

„ČD-Telematika je z pohledu Českých drah i státu strategickou společností. Vlastní jednu z největších optických infrastruktur na území České republiky. Patří mezi přední dodavatele v oblasti telekomunikační drážní infrastruktury,“ uvedly dnes České dráhy. ČD-Telematika je také významným hráčem při implementaci nového zabezpečovače ETCS.

Cena, kterou dráhy zaplatí PPF, nebyla zveřejněna. „Cena akcií byla ověřena dvěma nezávislými posudky,“ uvedly dnes pouze České dráhy.

Server Seznam Zprávy přišel v dubnu s informací, že hodnota akcií má mít cenu 850 milionů korun. Připomněl přitom, že už v roce 2014 po nástupu hnutí ANO 2011 na ministerstvo dopravy rovněž probíhala jednání o výkupu tohoto podílu od jiných akcionářů, a to za cenu 198 milionů korun.

Transakci údajně nakonec zhatil především postup tehdejšího náměstka ministra dopravy a nynějšího poslance ANO 2011 Milana Ferance. Ten byl do té doby dlouholetým zaměstnancem skupiny Agrofert a známým druhého muže hnutí Jaroslava Faltýnka.

Balík akcií nejprve koupila od podnikatele Davida Knop-Kostky společnost Dial Telecom. Ta ho v roce 2016 prodala skupině Unicapital olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka. Ten pak podíl prodal v roce 2018 skupině PPF.

Seznam Zprávy přinesly v dubnu informace o Faltýnkově diáři, ve kterých se naznačuje, že obchod byl plánován dopředu s jeho vědomím. „Dial T (šipka) Creditas (šipka) PPF,“ je podle Seznam Zpráv napsáno ve Faltýnkových poznámkách z jarních měsíců 2016.

České dráhy v minulých letech vykoupily i další menší akcionáře (AŽD 7,39 pct., OSŽ 2,48 pct. a OHL ŽS 1,78 pct.). V roce 2018 nicméně tvrdily, že se chtějí ČD-Telematiky výhledově zbavit, neboť „nezapadá do hlavního byznysu ČD“.

Tagy ČD-Telematika České dráhy ppf
12 komentářů