PPF koupila podíl v ČD Telematika, dráhy se chtějí dcery zbavit

Metalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD TelematikaMetalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD Telematika

České dráhy mají nového menšinového partnera v dceřiné firmě ČD Telematika. Stala se jím skupina PPF podnikatele Petra Kellnera, která

České dráhy mají nového menšinového partnera v dceřiné firmě ČD Telematika. Stala se jím skupina PPF podnikatele Petra Kellnera, která dnes oznámila nákup podílu 29,04 procenta od investiční skupiny Unicapital.

„Nákup minoritního podílu je součástí dlouhodobé strategie PPF v oblasti telekomunikační infrastruktury,“ oznámila PPF, která ve stejném oboru vlastní společnost CETIN. Obě strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

V poslední době se činily i České dráhy, které od menších akcionářů postupně vykoupily 11,65 procenta (AŽD 7,39 pct., OSŽ 2,48 pct. a naposledy OHL ŽS 1,78 pct.). Transakce s OHL ŽS se završila 3. května. Telematika tak má pouze dva akcionáře, když dráhy ovládají 70,96 procenta.

Podle mluvčího ČD Radka Joklíka nebyly dráhy při prodeji podílu Unicapital osloveny. Joklík nicméně potvrdil, že se dopravce chce Telematiky výhledově zbavit, neboť firma „nezapadá do hlavního byznysu ČD“. „Žádný konkrétní posun v této věci však zatím nenastal,“ dodal Joklík.

ČD Telematika je významným tuzemským poskytovatelem velkoobchodních internetových, datových a hlasových služeb a dodavatelem služeb v oblasti správy, údržby a výstavby optických infrastruktur. Za loňský rok vykázala podle pozvánky na valnou hromadu čistý zisk přes 51 milionů korun.

Tagy ČD-Telematika České dráhy ppf
4 komentáře