Seznam Zprávy: České dráhy chtějí vykoupit podíl PPF v ČD – Telematika. Čtyřikrát dráž než před šesti lety

Údržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - TelematikaÚdržba telekomunikačního majetku Správy železnic. Foto: ČD - Telematika

Plán vykoupit minoritní podíl už schválilo představenstvo firmy.

Po chystaném převodu části závodu na Správu železnic se chystá u společnosti ČD – Telematika další velká transakce, tentokrát v akcionářské struktuře. Představenstvo Českých drah rozhodlo, že bude jednat se skupinou PPF o odkupu 29 % akcií firmy. Jako první o tom informoval server Seznam Zprávy.

Po důkladné rozpravě a přezkoumání nezávislých znaleckých posudků schválilo představenstvo společnosti na včerejším zasedání záměr ovládnutí 100 % společnosti ČD – Telematika. Materiál bude projednán také dozorčí radou a Řídicím výborem ČD,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Server Seznam Zprávy přišel s informací, že hodnota zbylých akcií má mít cenu 850 milionů korun. V roce 2014 po nástupu hnutí ANO 2011 do resortu dopravy probíhala rovněž jednání o výkupu tohoto podílu od jiných akcionářů jen za 198 milionů korun. Transakci nakonec zhatil především postup tehdejšího náměstka ministra dopravy a nynějšího poslance ANO 2011 Milana Ferance. Ten do té doby byl dlouholetým zaměstnancem skupiny Agrofert a známým Jaroslava Faltýnka.

Balík akcií nejprve koupila od podnikatele Davida Knop-Kostky společnost Dial Telecom. Ta ho v roce 2016 prodala skupině Unicapital olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka. Ten pak podíl prodal PPF.

Seznam Zprávy přinesly tento měsíc informace o diáři druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, ve kterých se přitom naznačuje, že obchod byl plánován dopředu s jeho vědomím. „Dial T (šipka) Creditas (šipka) PPF,“ je napsáno ve Faltýnkových poznámkách z jarních měsíců 2016.

Tagy ČD-Telematika České dráhy ppf
40 komentářů