České dráhy ruší v Moravskoslezském kraji vlaky, nemají dostatek vozidel

Jednotka 471 a lokomotiva 163 v Ostravě. Foto: Miroslav PöselJednotka 471 a lokomotiva 163 v Ostravě. Foto: Miroslav Pösel

Rušení spojů se týká tratí z Ostravy do Opavy a Frenštátu.

České dráhy v Moravskoslezském kraji bojují s nedostatkem provozuschopných vozidel. Kvůli tomu nejen nasazují na vybrané výkony náhradní soupravy, ale vlaky ruší úplně.

Problémy souvisejí s výpadky elektrických jednotek řady 471 CityElefant i dalších hnacích vozidel. V případě jednotek CityElefant jde o dlouhodobé problémy, které se projevují v zimě při sněhových srážkách. Krystalky ledu se dostávají do elektroinstalace a způsobují zkrat (více o problému jsme psali zde).

Na dnešek dopravce zrušil deset párů spojů mezi Ostravou a Opavou, vlaky jsou odřeknuty bez náhrady. Na jiných výkonech chybí CityElefanty, místo nich jezdí podstatně menší Regionova. Jako důvod dráhy uvádějí nedostatek provozuschopných vozidel. Ráno dopravce uváděl jen tři páry zrušených spojů.

Problémy dopravce přichází v době, kdy Moravskoslezský kraj řeší zadání desetileté smlouvy na provoz elektrických vlaků bez soutěže přímo.

Spojení Ostrava – Opava není přitom jediným v kraji, kde dopravce ruší vlaky. Dnes odřekl celkem šest párů spojů mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm. Důvodem je opět nedostatek vozidel.

Vyjádření Českých drah

Provozní situace v Bohumíně je aktuálně skutečně komplikovaná v důsledku souběhu mimořádně nízkých teplot a velkého množství sněhu, které málokdo pamatuje. Proto došlo k závadám vozidel, ale komplikovaná je i situace při manipulaci s vozidly a jejich přistavení na dílenská pracoviště. Stav komplikuje i problém s kvalitou práce dodavatelů a poškození vozidel při nehodách. 

V případě jednotek 471 došlo k problémům jak na tlumivkách, tak na dalších dílech, které byly zřejmě poškozené letícím ledem a následným vniknutím vody. Jde např. o svorkovnice trakčních motorů, izolační stav motorů atp. Jednotky se daří postupně opravovat a pokud nedojde k dalším komplikacím, mohlo by dojít ke zlepšení situace už zítra. Dnes dopoledne byla vystavena jednotka 471.082 po opravě. Další dvě jednotky by mohly být opraveny a vráceny do provozu zítra. Počet disponibilních jednotek je ovlivněn také přistavením jedné soupravy do plánované preventivní údržby stupně R3. Předpokládáme, že jednotka 471.055 se z obnovy R3 vrátí do konce týdne. 

V případě lokomotiv řady 750.7 používaných v provozu push-pull jednotek na trati do Frenštátu komplikuje situaci poškození lokomotivy 750.712 po nehodě na přejezdu a reklamace startéru u stroje 750.717. Další dvě lokomotivy řady 754.0 jsou v ŽOS Zvolen na periodické opravě vyššího stupně, z toho v jednom případě se však jedná o reklamaci opravy lokomotivy 754.065. Tato lokomotiva už měla jezdit. Na opravě dalších dvou lokomotiv pracujeme v depu.

Přes tuto situaci se snažíme zajistit maximální počet spojů, byť jde o nasazení záložních souprav a vozidel, které mají v některých případech menší kapacitu. Cestujícím se za komplikace omlouváme a usilujeme o rychlou stabilizaci provozu. Zákazníky žádáme, aby sledovali aktuální informace na webu www.cd.cz nebo v aplikaci Můj vlak, kde mají k dispozici včasné informace o provozní situaci.  

Tagy 471 České dráhy CityElefant nedostatek vozidel
208 komentářů