České dráhy řeší, jak zamezit zkratům CityElefantů. Řešení od Škody nezabralo

CityElefant Českých drah v Praze - Vršovicích. Foto: PIDCityElefant Českých drah v Praze - Vršovicích. Foto: PID

Kvůli poruchám jednotek není u příměstských vlaků dostatečná kapacita, část je odstavena.

České dráhy musí vymyslet nové technické řešení, které by zabránilo zkratům jednotek řady 471 CityElefant při sněhových srážkách. Naposledy k takové situaci došlo včera. Původní návrh od výrobce, společnosti Škoda Transportation, nezabral. Komplikace nastávají s prachovým sněhem. Kvůli problémům jezdí poslední dva dny vlaky přeplněné, dopravce nemohl ve špičce zdvojovat soupravy jako obvykle a přes deset jednotek zůstalo v depu.

Jde o konstrukční problém dvoupodlažních jednotek, které České dráhy nasazují na příměstské linky v okolí Prahy a v Moravskoslezském kraji. Do vozidel proniká skrze výdechy chlazení prachový sníh, jeho krystaly roztají a způsobí zkrat. Loni ČD uvedly, že jednají s výrobcem o možné konstrukční změně výdechů chlazení. Ta měla spočívat v úpravě vnější strany žaluzií pro zvýšení ochrany elektroinstalace.

„Podle návrhu výrobce Škoda Transportation jsme u všech jednotek CityElefant provedli úpravu sacích filtrů. Bohužel uvedená změna není dostatečná. Na řešení celé situace dále pracujeme,“ uvedl mluvčí Českých drah Emanuel Vittek.

Podle mluvčího byla už část jednotek opravena a vrácena do provozu. „Dnes očekáváme opravu několika dalších jednotek. Aktuální informace k provozu mohou cestující sledovat na webu Českých drah nebo v aplikaci Můj vlak. Za komplikace se omlouváme,“ dodal Vittek.

Tagy 471 České dráhy CityElefant Škoda Group Škoda Transportation
127 komentářů