České dráhy rozšíří internet do dalších vozů, soutěží dodávku i do „rakví“

Motorový vůz 843 u Staré Paky. Foto: České dráhyMotorový vůz 843 u Staré Paky. Foto: České dráhy

Počet vozů s internetem trvale roste, je už standardem u nově objednaných vlaků.

České dráhy chystají rozšíření služby ČD Wi-Fi do dalších 105 vozidel. Po zařazení nových vozidel InterJet a dalších nových elektrických jednotek se počet vozů s bezdrátovým připojením k internetu přiblíží hranici 1500 vagónů.

České dráhy tento týden vypsaly soutěž na dodávku a instalaci Wi-Fi technologie do celkem pěti řad vozů: Bee272, Bee273, Bdtn 756/757, Btn 753 a motorové vozy řady 843 (přezdívané rakev).

Wi-Fi je dále instalována ve všech moderních vozidlech, jejichž výroba probíhá nebo která byla objednána. V současné době se jedná o 15 vozů jednotek push-pull, 187 vozů jednotek RegioPanter (EMU 160, EMU 240), 66 motorových jednotek Pesa, 50 vozů InterJet a 180 vozů ViaggioComfort a instalovaná je i do řady vozidel, jejichž povoz je v příštích letech smluvně zajištěn,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

České dráhy mají v současnosti vybaveno palubní Wi-Fi sítí celkem 1 229 vozů (v případě např. elektrických a motorových jednotek se počítá každý vůz samostatně), Wi-Fi připojení nabízí v přibližně 1 700 spojích. Z uvedeného počtu vozů je přibližně 60 % vozů v dálkové a přibližně 40 % vozů v regionální dopravě.

Počty takto vybavených vozů se postupně zvyšují, instalace probíhá i u starších souprav. „Aktuálně lze zmínit například probíhající instalaci do jednotek CityElefant, které jsou zapojeny do integrované dopravy hlavně v Praze, ve Středočeském a Moravskoslezském kraji,“ dodal Štáhlavský.

Instalace Wi-Fi probíhá především na základě požadavků objednavatelů závazkové dopravy, proto jsou palubní sítí vybavovány různé typy vozidel podle požadavků regionů. Bez Wi-Fi trvale zůstanou vozy řady B, tedy obyčejné revitalizované vozy z východoněmecké produkce, které jsou postupně nahrazovány modernějšími typy.

Tagy ČD Wi-Fi České dráhy
125 komentářů